Om du ska elda utomhus bör du vara försiktig, då risken för skogsbrand är mycket stor meddelar SMHI. Foto: Hasse Holmberg

Risk för skogsbrand – mycket olämpligt att elda meddelar kommuner i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Kommande dagar ska bli varma och torra och risken för skogsbrand är mycket hög. Flera kommuner i Halland meddelar brandrisknivå 5.

De närmaste dagarna kommer det att vara en varm luft med mycket sol och blåsigt i Halland. Men nederbörden kommer utebli och därför är risken för skogsbrand hög.

– I helgen kanske det kan komma några skurar som kan dämpa tillfälligt. Men inte tillräckligt för att det ska göra någon skillnad, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI och fyller i:

– Det måste också ha varit torrt en längre period och just nu beror risken på att det fortsätter att vara torrt och soligt.

Inget eldningsförbud råder i nuläget, men flera halländska kommuner har gått ut med att brandrisknivån ligger på 5, vilket innebär att det är mycket olämpligt att elda enligt räddningstjänsten.

I klippet nedan hör du tre tips från brandmästare Andreas Randevik att tänka på när det finns risk för skogsbrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör brandmästaren Andreas Randevik berätta om vad du bör tänka på när det råder brandrisk. Foto: Peter Osterberger/SVT

Här varnar SMHI för brandrisk i södra Sverige

Skåne län, Hallands län, Kronobergs län, delar av Blekinge, Jönköpings, Västra Götalands och Kalmar län och sydligaste Östergötlands län,

Det här innebär de olika brandrisknivåerna

Brandriskvärde 1-3:

Eldning sker under eget ansvar.

Brandriskvärde 4:

Olämpligt att elda.

Brandriskvärde 5-5E:

Mycket olämpligt att elda.

Eldningsförbud:

Förbjudet att elda.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.