Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Lillemor Berglund, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Kungsbacka kommun, hur de ser på att smittan har kommit tillbaka till äldreboendet. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT och Kungsbacka kommun

Stor covidspridning på Kolla äldreboende IVO-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Den omfattade smittspridningen av covid-19 som skedde under november och december 2020 på Kolla äldreboende i Kungsbacka är en allvarlig vårdskada. Det konstaterar nu Kungsbacka kommun i en utredning, och anmäler händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Under november och december 2020 smittades 22 av de boende på Kolla äldreboende i Kungsbacka av covid-19. Elva av dessa avled. Utöver det smittades även 23 ur personalen på äldreboendet med covid-19.

Nu berättar Kungsbacka kommun att covid-19 har tagit sig in på äldreboendet igen. Enligt Lillemor Berglund, som är chef för omsorgsförvaltningen, bröt smittan ut igen i mitten av januari, och just nu är nio av de boende smittade med covid-19.

– Det är något vi nu måste hantera, säger hon i klippet ovan.

Utredning visar flera brister

Enligt Kungsbacka kommuns utredning har flera brister påverkat den stora smittspridningen. Bland annat har medarbetare inte hållit avstånd till varandra i personalutrymmen, de har haft bristande kunskap i hur skyddsutrustningen ska användas och man har inte skilt personal åt som har jobbat med sjuka respektive friska på boendet.

Vill inte kommentera

Vardagas regionchefen Gertrud Öjetoft vill i dagsläget inte kommentera kommunens IVO-anmälan.

– Jag ger inga kommentarer nu. Jag vill läsa anmälan innan jag uttalar mig. Återkom på måndag, säger Gretrud Öjetoft till SVT Nyheter Halland.

Kolla äldreboende drivs av vårdföretaget Vardaga och Kungsbacka kommun är huvudman. Det innebär att det är nämnden för vård och omsorg som har det yttersta ansvaret för vården i kommunen.

Klicka på klippet för se Lillemor Berglund, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Kungsbacka kommun, berätta hur de ser på att smittan har kommit tillbaka till boendet igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer