Jennifer West från Varberg vandrar runt på Koh Samuis gator. Hon är fast på ön tillsammans med sina två vänner Tilda Forsaeus och Stina Karlsson. Foto: Privat

Stormen närmar sig – hallänningar fast i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska stormen Pabuk slår till mot flera thailändska öar under fredagen. Flera turister har redan tagit sig därifrån men det finns folk som fortfarande är kvar – bland annat hallänningarna Stina Karlsson, Jennifer West, Tilda Forsaeus och Erik Blomqvist.

Tiotusentals turister har lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao inför stormen, rapporterar nyhetsbyrån TT. Häftiga skyfall, vindar på 26 meter per sekund och höga vågor väntas nå öarna, liksom Koh Samui på fredag natt, innan stormen når fastlandet.

”Folk är oroliga”

Varbergstrion Stina Karlsson, Jennifer West, Tilda Forsaeus är på en tremånaders backpackingresa i Sydostasien och har varit på Koh Samui i ungefär en vecka. På torsdagsmorgonen fick de höras talas om stormen och att den var på ingång.

– Folk är oroliga. Det är mycket ståhej. Folk tejpar fast fönster och binder fast saker så att de inte ska flyga i väg, berättar Stina Karlsson.

Varbergstjejerna Jennifer West, Stina Karlsson och Tilda Forsaeus. Foto: SVT
Thailändarna förbereder med sandsäckar på stranden. Foto: Erik Blomqvist
Fönster har tejpats igen med kartong på Koh Samui. Foto: Stina Karlsson

Myndigheterna i landet uppmanar lokalbor och turister till försiktighet. Färjor har ställts in på grund av säkerhetsskäl och turistmål ska vara redo att stänga om situationen förvärras.

– Vi är fast här och får invänta vad som händer. Vi har bunkrat upp med vatten, mat och snacks på hotellrummet, säger Stina Karlsson.

”Ingen vet något”

Under torsdagskvällen beskriver tjejerna läget som lugnt, men att det inte känns jättebra.

– Det är lite läskigt. Vi har pratat med andra svenskar för att lugna ner oss. Vi var mer nervösa tidigare eftersom det lät värre då. Vi tror det är lite överdrivet, säger Jennifer West.

Restaurangen som har satt upp en skyddande barriär. Foto: Erik Blomqvist
Föremål har täckts över. Foto: Stina Karlsson

En annan som befinner sig i Thailand är Erik Blomqvist, som har bott och jobbar i Halmstad. Han befinner sig på ön Koh Panghan.

– Ser ut över havet och ser det gråa komma emot oss. Känns läskigt. Speciellt är många thailändare lite stimmiga. De som annars är så lugna. Det stressar mig mest. Annars är det mest samtal med de som jag träffar. Ingen vet något. Alla är osäkra, säger han till SVT Nyheter Halland.

Erik Blomqvist på stranden i Koh Panghan. Foto: Privat
I mataffären gapar flera hyllor tomma eftersom så många bunkrar upp. Foto: Erik Blomqvist
Längs stränderna finns sandsäcksväggar. Foto: Erik Blomqvist

Litar på sin magkänsla

Erik har ständig kontakt med sin familj via mobilen. Han vill dock inte skapa onödig panik eftersom han hör så många olika versioner av vad som kan ske.

–  Vet inte vad jag skall tro. Har bestämt mig för att följa informationen från thailändska myndigheter. Har även intensivt följt Pabuks framfart på satellitbilder. Det känns overkligt. Men jag vet att det är bara en känsla. Jag litar på min magkänsla, säger han.

Uppstressade turister

Ytterligare en hallänning som befinner sig i Thailand är 24-årige Isak Petersson och hans flickvän. De håller till på Phi Phi Island, vilket är på andra sidan fastlandet och menar att lokalbefolkningen där är lugna.

– Det är mer vi turister som stressat upp oss lite på grund av nyheterna hemifrån. Det ska inte vara någon fara förutom mycket regn på kort tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.