Utanför en butik på ön Koh Phangan står säckar av sand uppradade. Kim Antebrink beskriver stämningen innan stormens ankomst som lugn men något orolig. Foto: Privat

Kim, 29, är en av svenskarna i Thailand som väntar in stormen Pabuk

Uppdaterad
Publicerad

Thailand förbereder sig nu för den tropiska stormen Pabuk, som kommer att nå landets södra delar framåt fredagen. Svenska Kim Antebrink, 29, befinner sig på Koh Phangan, en av öarna som väntas drabbas värst av stormen.

29-åriga Kim Antebrink från Motala har varit på Koh Phangan i tre dagar. Han berättar för SVT Nyheter att det just nu, strax efter klockan två på eftermiddagen, lokal tid, fortfarande är ”lite lugnet före stormen”.

– Det blåser lite och vågorna är runt 1 till 1,5 meter höga. Alla pratar om stormen men just nu vet ingen riktigt vad som kommer att hända, säger han.

Kraftigt regn, höga vågor och vindstyrkor på 26 meter per sekund väntas dra fram över landets södra delar från och med torsdagskvällen.

Många har lämnat ön

Men redan för några dagar sedan under resan till ön märkte Kim av det ostadiga vädret.

– Det var jättehöga vågor redan då, ungefär lika höga som båten och halva båten satt och spydde och folk var livrädda, en del grät.

Tiotusentals turister ska ha lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao inför den annalkande stormen. Även ön Koh Samui kommer att drabbas, innan stormen drar in över fastlandet.

Först på lördagen väntas den tappa kraft över Bengaliska viken.

Röd flagg på en av Koh Phangans badstränder. Foto: Privat

Och där Kim Antebrink befinner sig förbereder man sig nu för ovädret.

– Thailändarna är oroliga för att elen och internet ska sluta fungera så att man tappar kontakten med fastlandet. Sista båten har gått. Folk har börjat barrikadera sina butiker med sandsäckar, de har även tejpat för fönstren och börjat bunkra upp med mat. I går mötte jag flera thailändare som bar på ljus, vatten och torrmat.

”Människor hamstrar”

Förutom inställda färjor och turistturer har bad förbjudits av säkerhetsskäl.

– De har satt upp en röd flagg så det går inte att bada och båtarna har dragits upp på stranden, säger Kim.

Samtidigt finns en oro för att det kan bli ont om mat eftersom leveranser med båt vanligtvis sker dagligen.

Marcus Lindberg, 51, från Göteborg har en lägenhet på Koh Tao och befinner sig sedan två veckor tillbaka på ön. Även han berättar för SVT Nyheter att det inför stormens ankomst fortfarande är relativt lugnt.

– Butiker är fortfarande öppna men vissa varor börjar redan ta slut och då båtarna inte går kommer inga nya varor in, människor hamstrar inför kommande oväder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.