Hör Simon Jansson och Kristján Fannar berätta om planerna för Stormhuset. Foto: SVT

Storsatsning på surfkulturen i Apelviken

Uppdaterad
Publicerad

I Varberg har kommunen nu valt att storsatsa på surfkulturen. I detaljplanen över Apelviken som nu vunnit laga kraft har kommunen bland annat gjort plats för ett nytt surfhus som nu planeras tillsammans med de lokala surfarna.

– Förhoppningsvis står det klart till vårbrisarna 2021, säger Simon Jansson, styrelseledamot i Varbergs Förenade Surfare.

Tanken är surfhuset, eller Stormhuset som är det planerade namnet, ska vara en plats där surfare kan samlas. Huset är planerat att byggas intill Tångkörarvägen och nu pågår diskussioner mellan kommunen och surfarna om hur det ska utformas.

– Det ska finnas en kafé-del, omklädningsrum, duschar, offentliga toaletter, och förhoppningsvis förvaring för surfbrädor och utrustning, säger Simon Jansson.

Varberg

Förutom huset som enligt planerna kommer vara cirka 500 kvadratmeter ska det även att finnas ett torg för andra utomhusaktiviteter.

– Det är en ordentlig satsning som man skapar förutsättningar för här, säger Kristján Fannar, Projektansvarig för Stormhuset.

De hoppas även att Stormhuset ska kunna ge bra förutsättningar för att bedriva ungdomsverksamhet.

I klippet ovan berättar Simon Jansson och Kristján Fannar om planerna för Stormhuset.

Ska utveckla hela Apelviken

I detaljplanen över Apelviken ingår även utökade byggrätter för restauranger och kaféer, en ny lekplats och upprustning av Tångkörarvägen med cykelbanor och belysning.

– Utvecklingen som sker i Apelviken är givetvis för surfarna, men det kommer också att innebära stora möjligheter för de som driver sina verksamheter där i dag, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens orförande, och fortsätter:

– Jag tror att detta kommer att innebära ett stort lyft för Apelviken och hela Varberg.

Här berättar vågkitearen Simon Jansson om vad surfen betyder för honom.

Finansieringen inte klar

Hur Stormhuset ska finansieras är däremot inte klarlagt än men det arbetet pågår. 

I nuläget finns dock inga tvivel från varken kommunens eller surfarnas sida på att huset kommer byggas.

– Tanken är byggstart under hösten 2020, så förhoppningsvis står det klart till vårbrisarna 2021, säger Simon Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varberg

Mer i ämnet