På torsdagen hålls rättegång om dynamithärvan i Falkenberg. Foto: SVT

Stort intresse för dynamiträttegång

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 åhörare fanns på plats när dynamithärvan i Falkenberg nu ska avgöras i rätten. Fokus under torsdagsförmiddagen låg på hur grovt brottet ska bedömas.

Det var en lugn och samlad stämning i Varbergs tingsrätt på torsdagen. Runt 20 åhörare fanns på plats för att följa rättegången mot de två män som åtalas för att ha haft 550 kilo dynamit i sina hem.

Läs också: Riskerar fyra års fängelse i dynamithärvan

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Eftersom de bägge männen redan erkänt brott var fokus på hur grovt brotten ska bedömas. Åklagaren, som yrkat på fyra års fängelse för 41-åringen som hade den största mängden dynamit i sitt hem, var först ut i varbergs tingsrätt.

Han menar att brottet ska anses vara grovt eftersom den 30-åring som 41-åringen sålt till har nazistkopplingar vilket är grund för att de 50 kilo dynamit som han sålt skulle kunna användas i brottslighet.

– Den här mängden dynamit skaffar man inte i legalt syfte, sa åklagaren Jon Lindahl i rätten.

41-åringens advokat Anders Roy menar dock på att hans klient aldrig tänkt att dynamiten skulle användas i brottsligt syfte och menar på att om han skulle haft det borde det används tidigare eftersom mannen haft dynamiten i sin ägo under flera år.

”Har inte varit politiskt aktivt”

Vad det gäller 30-åringen har stort fokus hamnat på hans påstådda nazistkopplingar. Åklagaren yrkar på fängelsestraff för honom på ungefär ett år. Enligt åklagaren finns det tydliga tecken på hans nazistsympatier och han ska också ha rest till Budapest så sent som i våras för att träffa medlemmar i en nynazistisk organisation.

– Det är oroväckande att en sådan person har tillgång till sprängmedel, menade Jon Lindahl i rätten.

30-åringens advokat Lars Brandel har dock en annan mening. Trots att hans klient enligt Brandel aldrig stuckit under stol med att han har sympatier långt ut på högerkanten så ska han inte vara politiskt aktiv.

– Han har aldrig använt symboler offentligt och heller aldrig deltagit i demonstrationer och tillhör heller ingen politisk organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängmedelgömma i Falkenberg

Mer i ämnet