Konstverket ”Musikens källa” av Bernard Andersson är återigen helt. Detta efter att bronslyran som varit försvunnen i 20 år återfunnits under påskhelgen. Foto: Anton Johansson/SVT

Försvunnen lyra från staty vid Halmstads teater dök oväntat upp – efter 20 år

Uppdaterad
Publicerad

För 20 år sedan försvann den – lyran till en staty utanför Halmstads teater. Men nu har den plötsligt återlämnats, men hur det har gått till eller var den varit är ett mysterium.

Fontänskulpturen ”Musikens källa” av Halmstadskonstnären Bernard Andersson placerades utanför Halmstads teater 1956.

En sommarnatt för 20 år sedan försvann lyran i brons spårlöst från statyn. Men efter påskhelgen i år upptäcktes den liggandes i fontänen där den hör hemma.

– Det spritter i hela kroppen, man blir så glad, säger konstintendenten Joacim Andersson om att det försvunna konstverket är tillbaka.

Nu väntar en bedömning av konstverkets skick samt en undersökning om vad som krävs för att fontänen ska fungera igen. Därefter kan en tidsplan för återinvigning av ”Musikens källa” presenteras.

I klippet ser du konstintendenten Joacim Eneroth berätta om hur det gick till när verket återfanns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.