Kajsa Francke, stationsbefäl vid polisen i Halmstad. Foto: SVT

Svampsäsong gör att fler går vilse i skogen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kan det vara ett antal som tar sig ut i skogen för att plocka svamp, men det finns de som går vilse. Det vill polisen i Halland förhindra.

– I år verkar det vara ett riktigt bra svampår och det är nog extra många som tar sig ut i skogen, säger Kajsa Francke, stationsbefäl polisen Halland.

LÄS MER: Stort sökpådrag i natt – kvinna gick vilse i svampskogen

Det gula guldet lockar ut en hel del människor som vill få tag på svamp. Det är något som polisen i Halland har märkt av då anmälningar om försvunna människor har rapporterats.

Men det är svårt att ge en exakt siffra på hur många som går vilse på grund av svamplockning.

– Men man kan säga att det är i alla fall ett antal anmälningar om försvunna människor så här under säsongen, säger Kajsa Francke.

LÄS MER: Ovanligt mycket svamp i år

Var förberedd

Om folk går vilse tycker polisen att det är viktigt med att slå larm så fort som möljligt.

– Det faller under lagen om skydd mot olyckor och vi letar efter personer som är försvunna för att förhindra olyckor eller dödsfall, säger Francke.

Polisen i Halland tror att den största orsaken till att folk går vilse är på grund av att man inte är tillräckligt förberedd.

– För det första måste man vara rätt klädd, ha gärna färgglada kläder så du syns. Ta med en ryggsäck med mobil och en powerbank om du har. Vatten är jätteviktigt, säger Francke.

Polisen tipsar även om att ha med en visselpipa om man skulle bli svag, och inte ha kraft nog att kunna ropa på hjälp.

Larma vid oro

Sitter man hemma orolig och väntar på att någon ska komma hem från svampjakten uppmanar polisen att kontakta dem.

– Ring hellre en gång för mycket än, en för lite. Det är vår skyldighet att se till så att alla kommer hem väl, säger Kajsa Francke, stationsbefäl polisen Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.