Johannes Gunnarson från Ängelholm letar studentboende i Halmstad. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT7SVT

Svårt för studenter att få boende i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten där antalet antagna studenter ökar till höstterminen. Nästan 9 000 personer har kommit in på ett program eller en kurs, men att få tag i ett boende är inte så lätt.

Johannes Gunnarson från Ängelholm ska börja studera på högskolan och han letar efter boende. Sedan i våras har han stått i bostadskön i Halmstad.

– Jag försöker få tag i ett boende men jag har fått reda på att det inte är så lätt som det kanske borde vara. Tydligen skulle jag ha ställt mig i bostadskön redan förra året för att få tag i ett boende, säger Johannes Gunnarson. 

Vad tänker du om att det inte är så lätt att få tag i ett boende?

– I en studentstad som Halmstad är det viktigt att få tag i ett boende. Jag får hoppas att det går bra att pendla och sedan få tag i ett boende senare i höst, säger Johannes.

Studentlägenheter lottas ut

Det kommunala bostadsbolaget HFAB hade fram till i går tisdag 39 lediga studentlägenheter som lottas ut.

– Det är alldeles för lite. Man känner väl att det inte är lönt att anmäla sig med tanke på hur få lägenheter som finns, säger Johannes.

Även Halmstads Studentkår förmedlar lägenheter. De har ett eget bostadsbolag som studenter kan ställa sig i och de har drygt 250 lägenheter.

– Vi har också ett kösystem, men där är det lite annorlunda. Det är inte baserat på poäng och inte på hur länge man har stått i bostadskön. Vi skickar ut ett erbjudande på en lägenhet och så är det den som stått längst som tackar ja, den får bostaden, säger Marielle Bock, ordförande i Halmstad Studentkår.

Studenter tackar nej till utbildning

Enligt studentkåren har det hänt och kommer att hända i år igen att studenter tackar nej till studier i Halmstad på grund av att de inte får något boende.

– Det är väldigt tråkigt och det är något man själv inte hade velat behöva göra till studier som man verkligen vill studera. Man kanske behöver välja ett annat lärosäte som man inte vill studera på lika mycket, säger Marielle Bock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.