”Malin” från Kungsbacka filmade på tyska autobahn under bilresan hem från Spanien. ”Det var nästan spöklikt tomt” berättar hon. Foto: Privat

Svenskar bilar hem från Spanien – flyr coronakarantän

Uppdaterad
Publicerad

I grupper på sociala medier delar svenskar i Spanien tips om hur man kan göra för att resa hem trots de utbredda restriktionerna i landet. Malin från Kungsbacka kommun är en av dem – och hon kom nyligen hem efter 35 timmars bilfärd.

”Vi kom precis hem. Känslan av att komma hem till Sverige var underbar. Få gå utanför sin tomt utan att behöva bevisa varför man gör det”, skriver Malin, från Kungsbacka, i ett meddelande till SVT.

Hon heter egentligen någonting annat, men varken hon eller hennes man Johan vill gå ut med sina riktiga namn. I sociala medier är en del kritiska till det som de just har gjort; bilat hem från Spanien genom ett coronadrabbat Europa.

Coronaviruset i Halland

”Vi har hus i Spanien som vi försöker att vara i så mycket som vi kan. Jag har förmånen att kunna arbeta på distans. Min man arbetar med eget företag både i Sverige och Spanien”, berättar Malin.

De reste till Spanien i januari och planen var att flyga hem men flyget blev inställt och det var svårt att boka ett nytt flyg. Enligt Sveriges ambassad kommer flygmöjligheter från Spanien ”troligen att vara mycket begränsad” framöver.

Delar erfarenheter i sociala medier

I sociala medier delar just nu svenskar i Spanien tips och råd kring hur man kan göra för att resa med bil hem från Spanien. Frågorna handlar bland annat om hur det fungerar att resa igenom länder med utbredd karantän. Malin och hennes man hade tillgång till bil i Spanien, men de hade inte tänkt att de skulle köra den till Sverige. Men nu blev det så.

”Genom ett antal Facebookgrupper så har vi hittat information om allt från om det finns matställen öppna, hotell öppna och toaletter öppna längs med vägen. Om man ska förvänta sig att bli stoppad på vägen i de olika länderna”, berättar Malin.

”Ville inte stanna mer än nödvändigt”

Svaren var att det kunde vara svårt att få tag i mat och boende längs vägen, så paret packade matsäck för två dagar i kylväskor. De stannade bara till för att rasta hunden och för att sova några timmar i bilen.

”Vi ville inte stanna på mer ställen än nödvändigt på vägen hem då vi inte vill riskera att bli smittade på vägen hem. Så med matsäck, dryck, engångshandskar, en flaska handsprit och nyinköpt bälte till hunden satte vi oss i bilen tidigt på morgonen för att börja köra hemåt.”

Att de trots omständigheterna valde att resa hem beror på att de behövde det på grund av jobb, enligt Malin.

Hur tänker du kring rekommendationen att inte resa för att minska smittspridning, och risken att sprida smitta, när ni reste?

”Nu när vi är i Sverige igen så får man ju verkligen hoppas att man inte bär på någon smitta då vi har suttit i karantän i två veckors tid och under resan till Sverige inte har träffat på någon människa. Vi satt till och med kvar i bilen under resan med färjan Puttgarden-Rödby.”

Se ”Malins” bilder från bilresan i klippet ovan.

Coronarestriktioner i Spanien

  • Mellan den 14 mars och 26 april råder nationellt nödläge i Spanien med anledning av spridningen av covid-19. Bland annat innebär det begränsningar i rätten att röra sig ute och den som går ut utan giltig anledning kan få böter.
  • Det är i princip endast tillåtet att gå ut för att handla mat och andra nödvändiga produkter, besöka vården och banken, återvända hem och att hjälpa barn, äldre eller andra med speciella behov.
  • Endast de som har yrken som räknas som samhällsviktiga får gå till arbetet, övriga arbetar i stor utsträckning hemifrån.
  • Man har dragit ner på kollektivtrafiken och det är endast tillåtet att sitta en per sätesrad och därmed max två personer i en vanlig personbil.
  • Sveriges ambassad i Spanien skriver på sin hemsida: ”Antalet flygmöjligheter framöver kommer troligen att vara mycket begränsat. I den rådande situationen rekommenderar UD att undvika icke-nödvändigt resande. Om du har möjlighet att stanna kvar i ditt boende, kan det vara ett bättre alternativ än att resa i nuläget.”

Källa: Sveriges ambassad i Spanien (3 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet