Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gabriella Rudström från Ben Gurion-flygplatsen där svenskar samlats på torsdagskvällen. Foto: Privat

Svenskar evakuerades med flyg från Israel

Uppdaterad
Publicerad

I ett mejl från UD fick Kungsbackabon Gabriella Rudström, som varit fast i Israel, information om att svenskar i landet ska evakueras med flyg klockan 19.30 på torsdagen från Tel Aviv.

– Det känns jätteskönt, säger hon.

Bild från flygplatsen i Tel Aviv under torsdagen. Foto: Privat

Strax efter lunch meddelade Utrikesdepartementet i ett mejl till Gabriella att personer på UD:s lista får åka med ett evakueringsflygplan som lämnar flygplatsen Ben Gurion i Tel Aviv klockan 19.30 lokal tid till Arlanda.

Gabriella Rudström, från Kungsbacka, och hennes 82-åriga mamma besökte Israel för att träffa släkt och vänner. Sedan attackernas start har hon varit fast i landet och ett bokat hemflyg har ställts in.

– Det känns jätteskönt att vi får komma hem till familjen i Sverige, samtidigt som det känns hemskt att lämna familjen i Israel i denna situation. Vi vet inte ens om det kommer att finnas plats för alla på planet, men vi måste åka dit och försöka komma med, säger hon.

Enligt Gabriella Rudström behöver resenärerna betala 7000 kronor för att få åka med flyget.

UD har meddelat att planen är att ett flyg ska lämna Ben Gurion-flygplatsen på torsdagskvällen, men vill dock inte bekräfta avgångstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.