Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år testodlar Melker Kellström lupiner på en av sina åkrar. Hör varför i klippet. Foto: Ebba Bergström/SVT

I Tvååker blir lupinen framtidens djurfoder

Uppdaterad
Publicerad

Många har förklarat krig mot den invasiva lupinen efter att de tagit över mark och tomter. Men Melker Kellström i Tvååker har sått en ätbar sorts lupiner på sin åker i hopp om att de kan vara en närodlad proteingröda.

Odlingen är en del av ett forskningsprojekt hos SLU för att se hur och var man kan odla sötlupiner och soja hemma i Sverige.

Göran Bergkvist är med och driver projektet där ekologiska bönder runt om i Sverige testar att odla grödorna. Årets odlingar gör att man kan samla erfarenhet och skapa en guide för framtida lantbrukare som vill testa grödorna.

I Tvååker ska lupinerna bli till foder efter skörd, men det finns även förhoppningar om att sötlupinen ska användas allt mer som männsikoföda i framtiden.

Vad är sötlupin?

Sötlupin är en förädlad och ätlig variant av lupin. Till skillnad från den giftiga blomsterlupinen som man vanligtvis ser i diken och trädgårdar, är sötlupinen ettårig och klassas inte som invasiv.

Bönorna från sötlupin är stora som ärtor och har ungefär samma proteinhalt som soja. Om den blötläggs och kokas kan den användas i matlagning, och den används också som djurfoder.

På samma sätt som soja kan den ta kväve direkt från luften, och behöver därför inte gödslas lika mycket. Sötlupin har en kortare odlingssäsong än soja och hinner därför mogna även på kallare breddgrader.

Källa: Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.