Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste engagera sig för att inte stå utanför”, säger Mona Alakki som har bestämt sig för att utnyttja sin rösträtt i kommun- och regionvalet. Foto: SVT

Syriska Mona röstar i Halmstads kommunval – ”Måste engagera sig för att inte stå utanför”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Av utländska medborgare som får rösta i kommun- och regionval tar färre än hälften chansen. Busschauffören Mona Alakki från Syrien är dock en av dem som tänker rösta i valet om en månad.

– Man måste engagera sig för att inte stå utanför, säger hon.

Mona Alakki kom till Sverige 2019. I september har hon varit skriven i landet i över tre år vilket ger henne rätt att rösta i val till region- och kommunfullmäktige.

Omkring 39 procent av de utländska medborgare med rösträtt i region- och kommunfullmäktige val tog, enligt SCB, chansen att rösta 2018. Ett betydligt lägre valdeltagande än bland svenska medborgare, även om deltagandet ökade lite i jämförelse med valet 2014.

Viktigt för integrationen

Mona Alakki vet ännu inte vad hon ska rösta på. Men hon har bestämt sig för att utnyttja sin rösträtt eftersom hon menar att det är viktigt att vara delaktig i samhället för att integreras.

Svenska språket har hon lärt sig genom att vara ute i arbetslivet. I januari utbildade hon sig till busschaufför och kör nu för Hallandstrafiken.

Starta klippet för att se henne berätta om varför hon anser det viktigt att utnyttja sin rösträtt

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen, eller
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet