Ett tåg har spårat ur och vält strax söder om Getteröbron i Varberg. Just nu är det totalstopp i trafiken.

Tåg med farligt gods spårade ur – stopp i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Tre vagnar på ett tåg med farligt gods spårade ur under natten strax söder om Getteröbron i Varberg. Det är totalstopp i tågtrafiken och ersättningsbussar sätts in.

Resenärerna vid de drabbade sträckorna har fått vänta en längre tid på ersättningsbussarna.

– Jag hoppas att bussarna kommer, och att det går bussar hem, säger en av resenärerna i Varberg.

Tågurspårning i Varberg

Ersättningsbussar sätts in mellan Göteborg och Halmstad och även sträckan mellan Varberg och Borås är påverkad. Resenärer från Göteborg uppmanas att ta Kungsbackapendeln till Kungsbacka och sedan buss därifrån.

Under dagen kommer 16 bussar mellan Halmstad och Göteborg vara i omlopp, enligt Hallandstrafiken. Det sätts också in bussar mellan sträckan mellan Varberg och Borås.

Läs också: Irritation på sena ersättningsbussar

135 ton frätande lut

Händelsen inträffade vid tvåtiden natten mot tisdagen vid Getteröviadukten i Varberg. Ett godståg med vagnar var på väg från Stenungsund med riktning söderut.

– Spåren är helt deformerade så det här kommer förmodligen ta lång tid, säger Lennart Benson, frilansfotograf, på plats, till SVT Nyheter Halland.

Läs mer: Fel på tåget orsakade urspårningen

Det är sammanlagt tre vagnar som spårat ur – lastade med omkring 135 ton frätande lutnatriumhydroxid, även känt som lut.

– Jag vet inte vad de ska använda ämnet till men det handlar om en frätande basisk vätska. Men det finns inget läckage från vagnarna, säger Roger Banck, inre befäl räddningstjänsten väst.

– Det är 45 ton lut i varje vagn. I och med att det handlar om farligt gods kommer bärgningsarbetet att ta tid, säger Ulrika Karlsson på Trafikverkets pressjour.

Trafiken avspärrad

Polisen har spärrat av all trafik vid viadukten och Trafikverket har satt tågtrafikstopp tills vidare.

–  Läget är statiskt och vi avvaktar besked från Trafikverket. Jag vet inte om de planerar att lyfta på de här vagnarna på järnvägen i gen, säger Roger Banck.

Vad kan ha orsakat olyckan?

– Det kan jag inte svara på. Att tre vagnar spårar ur är väldigt konstigt, säger Roger Banck.

Totalstopp i tågtrafiken

Räddningstjänsten har haft omkring tio personer på plats under hela natten och är fortfarande kvar på morgonen.

– Vi kommer vara kvar till Trafikverket får hit personal som kan bevaka.

Tågtrafiken är avstängd och även biltrafiken har störningar.

– Man får välja en alternativ väg via centrum för att komma ut på Getterön. All godstrafik till hamnen går ju den här vägen så det är klart att det berör lite, säger Roger Banck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågurspårning i Varberg

Mer i ämnet