Se och hör advokat Ulrik Smedberg förklara varför han är kritisk till den telefonanalys som åklagarna bygger en stor del av sin bevisning på. Foto: SVT

Telefonanalys sågas i mordrättegång: ”Bevisningen tappar i värde”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna i målet mot de fyra män som misstänks ha skjutit ihjäl en man utanför Halmstad tidigare i år bygger sin bevisning till stor del på telefonanalyser. Nu riktar en av de misstänkta männens försvarare kritik mot delar av telefonanalysen, och menar att dess bevisvärde brister.

Det var i januari i år som en förbipasserande hittade en man i 30-årsåldern död i ett skogsparti i höjd med Marbäck längs riksväg 25.

Polisens utredningen ledde fram till fyra misstänkta män: Ett yngre par tvillingbröder en 25-årig man och en man i 50-årsåldern.

En stor del av de presenterade bevisen handlar om telefonanalyser på de misstänkta, men också på offret.

Framkom nya uppgifter

Och under rättegångens femte dag framkom det att offret kan ha haft tillgång till fler telefonnummer än vad som först redovisats i utredningen. Det här underminerar bevisningen menar 25-åringens advokat, Ulrik Smedberg.

Se och hör honom i klippet ovan resonera om telefonanalysen gällande offrets telefonnummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.