Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna. Foto: Jonas Hellsén

”Väldigt sällan dagstidningar läggs ner”

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år har det pratats om tidningsdöden – men hur vanligt är det egentligen att dagstidningar går i konkurs? Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna, menar att det är sällsynt.

I dag befinner sig tidningsbranschen i ett ekonomiskt utsatt läge. Neddragningar och sparpaket har under en lång tid avlöst varandra, men trots det är det inte speciellt vanligt med konkurser.

– Det är väldigt sällan som dagstidningar motsvarande Laholms tidning läggs ner, säger Tobias Lindberg, chefsanalytiker på Tidningsutgivarna.

Lokal rapportering attraherar

Just lokala dagstidningar är, enligt Tobias Lindberg, några av de titlarna som är mest lönsamma i Sverige.

– Tittar man på de lokala tidningarna som har lyckats bra handlar det om att man har varit väldigt lokal och skriver om de lokala nyhetshändelserna. Dessutom gör man grävjobben, går till kommunhuset och tittar och följer upp hur det går med kommunala satsningar, säger han.

Ingen garanti

Men även om en lokal tidning använder sig av den mallen finns det ingenting som garanterar att tidningen kommer dra till sig prenumeranter.

– Det som fungerar på den ena marknaden måste inte nödvändigtvis fungera på den andra. Det beror i stor utsträckning på befolkningssammansättningen. Men jag är inte insatt i Laholm som ort på det sättet, så jag har svårt att uttala mig, säger Tobias Lindberg.

Påverkar samhället

Han berättar att en lokal tidning spelar en viktig roll för den lokala demokratin. Enligt studier från Sverige, Finland och USA röstar till exempel de som läser en lokaltidning i högre utsträckning och tar oftare politisk ställning.

– Om mediabevakningen från en ort försvinner så ökar kommunens driftkostnader. Det finns stora positiva samhällseffekter om det finns en lokal tidning som gräver och kontrollerar kommunens kostnader, säger Tobias Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Laholms tidning

Mer i ämnet