Polisen har under veckan slagit till mot 120 arbetsplatser i Halland för att upptäcka arbetsgivare som har personal utan arbetstillstånd. Restaurangen på bilden har inget att göra med händelsen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Tillslag mot 120 arbetsplatser i Halland – ett flertal tagna i förvar

Publicerad

Polisen slog under onsdagen och torsdagen till mot 120 arbetsplatser i Halland med syfte att få tag i arbetsgivare som har personal utan arbetstillstånd och upptäcka personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Ett 10-tal personer har tagits i förvar.

Tillslagen gjordes i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad och Polisen gjorde insatsen tillsammans med Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och kommunernas tillståndsenheter.

Fokus på vissa branscher

I fokus stod branscher som är särskilt intressanta när det gäller personal utan arbetstillstånd såsom bygg, restaurang, bilservice och skönhetssalonger.

Jenny Widén, presstalesperson hos Polisen, förklarar att dylika tillslag görs med jämna mellanrum.

10-tal tagna i förvar

– Ett 10-tal personer har tagits i förvar. Det handlar om personer som inte har rätt att vistas i landet och som har använts som illegal arbetskraft av sina arbetsgivare. En 16-åring som har arbetat hos en av arbetsgivarna har överlämnats till sociala myndigheter, säger hon.

Resultaten av insatsen håller på att summeras, och i början av nästa vecka väntas mer exakt siffror kunna redovisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.