Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Polisen gör tillslag mot illegal arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen genomför polisen i Bohuslän en stor razzia mot företag i utpekade riskbranscher.

– Vi är många myndigheter som samverkar i dag och vi har fått tips på företag där de, enligt tipsarna, använder sig av illegal arbetskraft, säger Stefan Kristiansson, polischef i Uddevalla.

Ett stort tillslag gjordes under tisdagen i en del av Bohuslän, vilket Bohusläningen var först med att uppmärksamma.

Tillslaget görs mot företag i så kallade riskbranscher, som enligt polisen kan handla om bilvårds-, skönhets-, restaurang- och byggbranschen.

Myndigheterna som utför tillslagen jobbar utifrån tips som inkommit till bland annat polisen.

– Det är på arbetsplatser där vi vet, erfarenhetsmässigt, att det bedrivs illegalt arbete. Vi gör det här av flera olika orsaker. Vi är många myndigheter som samverkar i dag och vi har fått tips på företag där de, enligt tipsarna, använder sig av illegal arbetskraft, säger Stefan Kristiansson, polischef i Uddevalla.

”Anmärkningsvärt”

Det är Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Kronofogdemyndigheten, Migrationsverket och Försäkringskassan som tillsammans arbetar med insatsen under dagen.

– Vi har tagit knappt åtta personer i förvar. Det är mycket, tycker jag. Det är anmärkningsvärt, säger han.

De som saknar arbetstillstånd eller vistas i landet illegalt tas i förvar omedelbart, därefter riskerar de utvisning.

– De här personerna lever ofta under väldigt svåra omständigheter. De är personer som vi inte ens känner till finns i landet och som lever i bostäder som vi inte skulle kunna tänka oss leva i. Personer som kanske bara får små ersättningar för ett jobb, eller inget alls. Tyvärr finns det skrupelfria arbetsgivare som använder sig av deras svåra situation för att tjäna pengar. Det är en förfärlig situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.