Visa alla (5)
Visa alla (5)

Tio år sedan stormen Gudrun

Uppdaterad
Publicerad

Natten mellan den 8 och 9 januari 2005 ödelade stormen Gudrun stora delar av skogarna i södra Sverige. Nu minns människorna i halländska Unnaryd natten som förändrade allt.

”På morgonen när det ljusnade så var det som ett flygfält. Eller som att en bomb hade fallit, inte en, utan många. Man såg alltså kilometer åt varje håll, det fanns ingen skog. Så det är fruktansvärt grymt.”

Så beskrev Rolf Johansson Gudruns framfart i trakterna kring Unnaryd i reportaget ”I orkanens spår” av Ola Hemström, som sändes i Sveriges Radio 2005. SVT Hallandsnytt sökte upp Rolf Johansson och träffade i december honom och flera andra personer som drabbades av Gudrun.

Livsverk raserades

I två delar berättar de här människorna i Unnaryd om hur de ser tillbaka på stormen och åren som följde. Det är berättelser om hur hela landskapet förändrades och om en kamp för att överleva. Många av människorna i Unnaryd och runt om i Halland fick se stora delar av sina marker med skog, sina livsverk och framtida kapital, bli raserade över en natt.

Gemenskapen växte i Unnaryd

Totalt fällde Gudrun 75 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Återplanteringen har varit kostsam och onekligen slitit mycket på människorna som drabbades. Men historierna från Unnaryd berättar också om ett samhälle där gemenskapen växte sig starkare och där tron på en ljusnande framtid långsamt kommit tillbaka.

Den första delen sänds i SVT Hallandsnytt och SVT Västnytt onsdagen den 7 januari. Redan nu kan du klicka i gång del 1 här ovan. Del 2 sänds den 8 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter stormen Gudrun

Mer i ämnet