Christian var nära att dö i stormen

Uppdaterad
Publicerad

Christian Johansson var en av alla brandmän som anmälde sig frivilligt till att jobba under stormen Gudrun. Och det passet var bara någon centimeter ifrån att kosta honom livet.

Det är tio år sen Christian Johansson från Tingsryd blev inringd till jobbet för att jobba extra under stormen Gudrun. Sent på kvällen kom larmet om att en trafikolycka hade inträffat på väg 27 mot Växjö och vägen dit var full av nedblåsta träd. Det var när han skulle såga upp de blockerande träden som det hände.

– Först träffades jag av ett träd som slog sönder min hjälm, och när jag var på väg mot brandbilen för att ta skydd fick jag ytterligare ett träd på mig. Och det var det andra trädet som gjorde all skada.

Tio år efter stormen Gudrun

Ny syn på livet

Krossade tår, bruten arm och blåslagen på hela högra sidan av kroppen. Skadorna tog hårt på Christian Johansson, men det kunde ha slutat betydligt värre.

– Jag tänker ofta på det läkaren sa till mig när jag kom till lasarettet, att det bara var någon centimeter eller millimeter ifrån att jag inte skulle vara där. Om det andra trädet hade träffat lite mer mot huvudet så hade jag inte klarat mig.

– Det är som många säger, att man får en helt annan syn på livet efter något sånt här. Man ser verkligen hur snabbt det kan hända.

Extra försiktig vid stormvarningar

Efter många operationer och ett och ett halvt års sjukskrivning var Christian Johansson tillbaka på Räddningstjänsten, den här gången i en ledarroll eftersom att skadorna hindrade honom från att återgå till sin gamla post. Idag har han tre barn, jobbar med förebyggande brandskydd på ett privat företag och är bortsett från en olycka i köket med fingret relativt oskadd, även om han fortfarande känner av det som hände för tio år sen.

– Om jag är ute på långa promenader får jag väldigt ont i foten. Jag är ganska svag i armen som jag bröt, har lite problem med axeln och ryggen. Jag har fortfarande ingen känsel i huden på min högersida, men jag har vant mig, så jag tänker inte så mycket på det.

Idag är Christian Johansson extra försiktig när det kommer stormvarningar.

– Jag ger mig inte ut själv när det blåser mycket, utan jag förbereder mig hemma och ser till att det finns förnödenheter för att kunna klara av ett strömavbrott. Så på så sätt tänker man på det. Man vet vad som kan hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter stormen Gudrun

Mer i ämnet