Ove Benjaminsson och Göte Carlsson var två av de över 70 personer som genom Unnaryds LRF:s stödgrupp hjälpte till efter stormen Gudrun för tio år sedan. Foto: SVT

Unnaryds väg tillbaka efter Gudrun

Publicerad

Det är nu exakt tio år sedan stormen Gudrun svepte in över södra Sverige. I vår andra del om hur Gudrun drabbade Unnaryd berättas om hur människorna på orten tillsammans kämpade sig tillbaka.

Gudrun ödelade hela 75 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige. Unnaryd var en av de många orter som blev totalt isolerad när strömmen slogs ut och vägarna täcktes av fällda träd. Många var det som redan på morgonen den 9 januari kastade sig ut med sina motorsågar och maskiner för att röja vägar, så att mat och ambulanser kunde nå ut till alla de gamla som blivit instängda i sina hem.

– Vi är en centralort i en glesbygd och vi har alltid hållit ihop. Det har hjälpt oss mycket, förklarar Ove Benjaminsson för att sätta ord på varför så många ställde upp för varandra.

Tio år efter stormen Gudrun

En efter en fick de strömmen tillbaka men det var ett hårt slit tillsammans med elbolagen för att få ordning på allt. De sista som fick strömmen tillbaka i Unnaryds-trakten fick vänta i 28 dagar.

Pensionat blev kommunikationscentral

Alebo pensionat i Unnaryd blev en samlingsplats, en slags kommunikationscentral, där över 70 personer samlades varje kväll under en månads tid för att få uppdateringar om läget och för att ta reda på hur de kunde engagera sig genom den stödgrupp som Unnaryds LRF höll i.

Stödgruppen i Unnaryd samlade på sig mycket kunskap om hur man kan hantera en naturkatastrof som stormen Gudrun. Så sent som hösten 2014, när omfattande översvämningar drabbade Getinge, efterfrågades just Unnarydsbornas hjälp. De ställde upp utan att tveka.

– Det är den här medmänskligheten och gemenskapen som är viktig att ta till vara på. Vi känner att vi vill lösa en svår uppgift tillsammans, berättar Göte Carlsson, sekreterare i Unnaryds LRF.

”Problemen skapade vi-känsla”

Under åren efter stormen har omfattande och kostsamma återplanteringar gjorts. Även om skogen har en lång väg tillbaka till att se ut som den en gång gjorde, så har i alla fall det lilla halländska samhället Unnaryd vuxit sig starkare.

– När en situation som den här dyker upp så gör väldigt många människor det som förväntas av dem och väldigt mycket mer. Man förstår att man klarar sig inte själv utan problemen skapade vi-känslan. Det är rörande. Så jättejobbigt som detta var, så positivt har det blivit nu, säger Johan Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter stormen Gudrun

Mer i ämnet