Foto: TT

Tio år sedan Gudrun slog till

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten mellan den 8 och 9 januari 2005 som stormen Gudrun drog in över landet. Värst drabbades södra Sverige.

Stormen fällde mer skog i Sverige än någon annan känd storm och kostade nio människor livet. El- och telefonnät slogs ut, vägar spärrades av, järnvägstrafiken lamslogs och många chockades svårt.

Vi har återsett Lisbeth och Anders Ericsson i Pjätteryd utanför Älmhult, som för tio år sedan var med i SVT-dokumentären Det var en gång en skog. Och när stormen kommer på tal väcks det fortfarande starka minnen.

Tio år efter stormen Gudrun

– När jag tänker på Gudrun så får jag lite av en panikkänsla i magen, säger Lisbeth.

Som mest var 730.000 abonnenter strömlösa och flera samhällen skärmades av från omvärlden. En vecka efter stormen var fortfarande 50.000 hushåll utan ström och många fick vänta i flera veckor innan elen kom tillbaka. Flera elbolag beslutade sig efter stormen för att gräva ner elkablarna och därmed göra el- och telenäten störningssäkra

Fällde en årsavverkning

Skogsstyrelsen uppskattade efteråt att stormen fällde omkring 200 miljoner träd – motsvarande 75 miljoner kubikmeter virke. Det är nästan en hel årsavverkning i Sverige och tre gånger mer skog än i stormen 1969, som tidigare ansetts av orsakat störst skogsskada i modern tid.

Men livet har vänt för Lisbeth och Anders. Numera hyr de ut stugor till turister och tillverkar egen korv.

– Det känns konstigt att säga, men ibland så är jag tacksam att Gudrun kom. För all förändring är bra när man får perspektiv på det, säger Lisbeth.

Mer om hur stormen drabbade Lisbeth och Anders ser du i inslaget ovan. Många av de inslag som sändes i SVT efter stormen Gudrun finns samlade i Öppet arkiv. Och på torsdagen sänds en dokumentär som gjordes efter stormen. 19.00 i SVT2 ser du ”Det var en gång en skog”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tio år efter stormen Gudrun

Mer i ämnet