Region Hallands projektkoordinator Ida Rydén berättar om slutsatser kring projektet Hållbart resande i tjänsten. Foto: SVT/TT

Tjänsteresor i Halland ska bli mer hållbara

Publicerad

Regionen, länsstyrelsen och kommunerna är stora arbetsgivare i Halland och tjänsteresorna som görs har en betydande miljö- och klimatpåverkan. Nu har regionen avslutat ett två år långt projekt som arbetat för att få ett mer hållbart resande i tjänsten.

– Frågan kring hållbart resande har inte tagit så stor plats innan, säger Region Hallands projektkoordinator Ida Rydén.

Med finansiering från Energimyndigheten drog regionen för två år sedan igång ett projekt för att arbeta för hållbara tjänsteresor. Förutom Kungsbacka har alla länets kommuner deltagit, samt länsstyrelsen och region Halland. Tanken har varit att öka kunskapen om hur de kan minska sina klimatavtryck genom att välja hållbara resval på jobbet.

Pandemin har banat väg

Men den mest effektiva åtgärden som lyfts fram är att inte resa alls. Under våren låg fokus på att främja helt resfria möten. Bland annat har projektet erbjudit digital utbildning.

Coronaviruset i Halland

Pandemin har gjort att antalet digitala möten automatisk ökat och investeringar har gjorts i nödvändig utrustning.

– Många är i dag mer positiva till digitala möten än det var innan pandemin, säger Ida Rydén.

Samtliga organisationer som deltagit i projektet uppger att de har gjort, eller kommer göra förändringar, i arbetet för hållbara resor. Alltifrån inköp av tjänstecyklar till nya bokningssystem för fordon. Hylte, Varberg och Falkenberg säger alla att de börjat omarbeta sina resepolicys.

Redan i november ska Falkenberg ta beslut i fullmäktige om en den nya policyn.

I klippet ovan hör du mer om regionens projekt om hållbart resande.

Så kan tjänsteresor ge mindre klimatavtryck

  • Att mötas digitalt istället för fysiskt
  • Gå eller cykla till möten
  • Åka buss eller tåg till möten
  • Ta jobbets bil istället för den privata bilen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet