Roger Bengtsson inspekterar en av sina många döda rödgranar. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Torkan innebär mindre granar – och julgransbrist framöver

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har slagit hårt mot julgransodlarna. Det innebär att årets granar blir något mindre – och att det blir granbrist längre fram, eftersom större delen av årets nysatta plantor har dött.

Roger Bengtsson odlar rödgran, blågran (eller silvergran som det också kallas) och kungsgran i Tiarp strax utanför Halmstad.

Varje år sätter han omkring 4500 plantor som sen får växa till sig med tiden. Med tanke på att majoriteten av de nysatta granarna har torkat ihop blir utbudet framöver inte lika stort.

I spåren av torkan
En av dem nyplanterade kungsgranar som inte klarade sig igenom torkan. Foto: Kristian Åkergren/SVT

– Hundra procent av de nysatta kungsgranarna är döda och cirka hälften procent av röd-och blågranarna är döda. Det ser tråkigt ut där jag satt dem. Det är klart det kommer fattas granar det år de ska säljas, berättar Roger Bengtsson.

”Hack i kedjan”

Tiden som krävs för att en gran ska växa sig tillräckligt stor varierar beroende på art. För en rödgran kan det ta cirka fem år medan en kungsgran behöver nästan dubbelt så mycket.

– Det blir hack i kedjan och de kan gå i varandra eftersom, säger Roger Bengtsson.

Hur påverkar det priset?

– Det är för tidigt att säga, men visst, är det brist brukar det bli högre pris, svarar han. 

Roger Bengtsson har sysslat med granodling i cirka 30 års tid. Foto: Kristian Åkergren/SVT

De granar som säljs i år har däremot överlevt sommarens hetta. Men de är inte lika långa som normalt. Både årsskotten och sidoskotten har växt mindre än vad de brukar.

– På så sätt blir granarna tätare, vilket folk brukar tycka är bra. Så det är inte bara negativa effekter av torkan, säger Roger Bengtsson.

Han tillägger att färgen på granarna är densamma.

Bortom räddning

För att ta igen bortfallet tänker han nu utöka antalet plantor framöver. Gapet i produktionskedjan kvarstår dock och plantorna som numera är brunfärgade och saknar barr är bortom räddning.

– De är torra inuti. Så det är kört, säger Roger Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I spåren av torkan

Mer i ämnet