Den internationella gatuteaterfestivalen, som firar 25 år i veckan, är en av få festivaler som fått tillåtelse att hållas i sommar. Foto: SVT

Trots pandemi – gatuteaterfestivalen firar 25 år: ”Är nu kulturen verkligen behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan fylls Halmstad med clowner, magiker, luftakrobater och andra gatuartister. Gatuteaterfestivalen i Halmstad är en av sommarens få festivaler som fått tillstånd att hållas – och enligt Ulf Andersson, festivalens grundare och arrangör, är det i tider som dessa kulturen behövs som mest.

Flera av sommarens festivaler har ställts in till följd av coronapandemin. Men inte den internationella gatuteaterfestivalen i Halmstad, som under veckan bjuder på allt från magikonst till luftakrobatik.

Trots att festivalen tvingats anpassa sig efter strikta coronarestrektioner var det enligt Ulf Andersson självklart att festivalen, som i år firar 25 år, skulle bli av.

Coronaviruset i Halland

”Det är nu kulturen behövs”

– Det är nu kulturen verkligen behövs, i tider av problem och lågkonjunktur. Det är vår gemenskap, det är så vi håller ihop, säger han.

Hur gör ni för att minimera risken för smitta?

– Jag har suttit med polisen och många andra för att gå igenom detaljer. Vi har bland annat valt ut vilka ställen vi ska spela på, spärrat av området och delar ut handsprit. Det är mycket energi som läggs ner på saker vi i vanliga fall aldrig tänker på, säger Ulf Andersson.

Fyller ett viktigt syfte

Och för cikusartisten Andrea Hilario och flera andra av artisterna, som drabbats hårt ekonomiskt av coronapandemin, fyller festivalen ett viktigt syfte.

– Det är jätteroligt att äntligen få  jobba och ha någon form av inkomst, för den här våren har varit väldigt tuff, säger hon.

I klippet ovan hör du mer om den pågående festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet