De nya snömaskinerna, så kallade fabriker, har krävt en investering på ungefär 15 miljoner kronor. Foto: Tomas MalmbergVisa alla (3)
Visa alla (3)

Trots rekordvärmen – gott om snö på Vallåsen

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna starta skidsäsongen redan i december tillverkas det snö på Vallåsen.

Aldrig förr har det tillverkats snö så här tidigt på året på Vallåsen. Och det är tack vare en miljonsatsning på nya snömaskiner, så kallade snöfabriker, som man har kunnat sätta igång redan nu. Även under helgen som gick, då temperaturerna låg runt 20 grader, tillverkades det snö.

Tanken är att det här ska leda fram till att vissa backar kan öppna redan i december, till skillnad från i fjol då anläggningen öppnades – ovanligt sent – först i februari.

Energikrävande

Känns det inte som att ni arbetar mot naturen?

– Om vi ska ha en riktig vinter här nere så kan vi inte förlita oss på att det ska bli minusgrader utan vi måste använda oss av den nya tekniken, säger Vallåsens platschef Jesper Malmquist.

Hur energikrävande är det här?

– Det går åt ungefär sju gånger mer el än till en vanlig snömaskin. Men de förutsätter att det är minusgrader, säger Jesper Malmquist.

Täcks med duk

För att inte snön ska smälta täcks den med en speciell duk. Det är samma sorts duk som lades på förra säsongens snö för att den skulle kunna sparas till december.

– Vi la den över 30 000 kubikmeter snö, vårt mål är att vi ska ha hälften kvar när säsongen börjar, säger Jesper Malmquist.

För att kunna starta säsongen vill han att det ska finnas 46 000 kubikmeter snö, men för att alla backarna ska kunna öppna behövs det hjälp av naturens krafter då det förutsätter att det ligger ungefär 120 000 kubikmeter på marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer