Drygt 4 500 barn har minst en förälder med skulder hos Kronofogden i Halland. Foto: TT

Tusentals barn i Halland lever i familj med skulder

Uppdaterad
Publicerad

Mer än vart sextonde barn i Halland har minst en förälder som har skulder, visar siffror från Kronofogden. Värst är det i Hylte.

En ny undersökning från Kronofogden visar att 183 000 barn lever i familjer med skuld i Sverige. Det betyder att var tolfte svenskt barn har åtminstone en förälder som har skulder eller pågående skuldsanering, hos Kronofogden.

I Halland rör det sig om drygt 4 500 barn, men det finns stora skillnader mellan länets kommuner. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Hylte med 10,6 procent, lägst andel har Kungsbacka med 3,5 procent.

Hylte

”Vi kan ge barn stöd i känsliga situationer”

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hylte

Mer i ämnet