Omsorgspersonal i Laholms kommun har gjort en Lex-Sarah-anmälan. Foto: TT

Tvingas ligga ensam i sängen 17 timmar per dygn

Uppdaterad
Publicerad

En totalförlamad och svårt MS-sjuk man i Laholm har fått sina assistanstimmar kraftigt minskade av Försäkringskassan. Nu gör omsorgspersonalen i kommunen en Lex Sarah-anmälan.

Enligt anmälan är mannen förlamad i hela kroppen. De timmar han inte har assistans kan han bara ligga i sin säng, och personalen är orolig över att han ska få sår och ökad smärta på grund av detta.

”Förlamningen gör också att han inte kan klia sig eller torka bort sina tårar utan hjälp”, står det i anmälan.

Kritik mot nya assistansregler

Han ska också perioder med ofrivilliga spastiska rörelser som gör att hans ben och armar kan hamna i obekväma ställningar som leder till svår smärta om han inte får hjälp att lägga sig tillrätta igen. Enligt anmälan kan han dessutom riskera att kvävas om han inte klarar av att hosta på egen hand.

Personalen i kommunen känner stor oro för att mannens allmäntillstånd ska försämras snabbt med neddragen assistans, att han ska få svårt att upprätthålla sociala kontakter och att han ska bli isolerad.

Enligt anmälan finns det tillfällen mannen har fått välja mellan att få hjälp med att duscha eller äta frukost, eftersom han har så assistanstimmar. Mannen har möjlighet att larma efter hjälp, men personalen är rädd för att han i alla lägen inte klarar av det på grund av sin sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet