Sammanlagt 17 tjejer deltog. Foto: Privat

Tyst manifestation för rättslösa kvinnor

Publicerad

Under söndagen manifesterade ett grupp kvinnor utanför Varbergs tingsrätt för att uppmärksamma hur sexualbrottsoffer behandlas av rättssystemet.

När SVT når Falkenbergsbon Stefanie Nero står hon i en butik och handlar inför söndagens manifestation.

– Jag kom på att vi behöver tejp, som ska räcka till alla. Vi kommer tejpa för munnen och skriva ”rättslösa”, som ett statement, säger Stefanie Nero.

Tog hallänskt initiativ

Stefanie Nero har sett på sociala medier hur stad efter stad följt det initiativ som den feministiska gruppen Gardet, med medieprofilen Cissi Wallin i spetsen, startade för att uppmärksamma hur många sexualbrottsärenden som läggs ned.

Här står manifestationsdeltagarna utanför tingsrätten. Foto: Privat

– Jag tänkte att vi kan ju inte vara sämre i Halland, så jag startade en grupp på Facebook, fortsätter Stefanie Nero.

Tanken med demonstrationen är att antalet deltagare ska spegla antalet sexualbrottsfall i respektive stad.

Få fällande domar

– Vi kollade upp att i Varberg och Falkenberg är det 24 pågående ärenden, så vi tänkte att vi skulle vara lika många på manifestationen. Men vi har fått större engagemang än jag trodde, nu är det 150 med i gruppen, fortsätter hon.

Efter en del avhopp blev det till slut 17 kvinnor som till slut slöt upp utanför tingsrätten på söndagen.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, leder runt fem av hundra anmälda våldtäkter till fällande dom.

– Vi vill försöka uppmärksamma att det är ett problem att så få sexualbrott uppklaras. I slutändan vill man ju få en förbättring. Vi vill få mer resurser till polis och rättsväsende, så att det kan bli bättre och hjälpa de drabbade kvinnorna, säger Stefanie Nero.

Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.