Mässan för elever som driver företag väntade tusentals besökare – nu ställs den in på grund av oro för coronaviruset, berättar Ida Thorén Olsson, regionchef Ung Företagsamhet Halland. Foto: Ung Företagsamhet Halland

UF-mässan i Halmstad ställs in på grund av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals unga elever som driver företag skulle ha samlats på Halmstad arena under onsdagen för UF-mässan, men mässan ställs nu in med anledning av coronaviruset, meddelar arrangörerna.

Totalt var 765 halländska elever som driver så kallade UF-företag anmälda att ställa ut på UF-mässan, som skulle ha hållits på Halmstad arena onsdagen den 11 mars. Man räknade också med ett totalt antal besökare på 4 000- 5 000 personer. Men mässan ställs nu in, vilket bland andra Hallands-Posten har rapporterat om.

– Det är på grund av den oro som figurerar kring coronaviruset, både bland föräldrar och från skolor och lärare. Det är ett tufft och jobbigt beslut som påverkar många, säger Ida Thorén Olsson, regionchef Ung Företagsamhet Halland.

Coronaviruset i Halland

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att man beslutat detta efter Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen eftersom ”myndigheten ser indikationer på samhällssmitta i Västra Götalandsregionen och i region Stockholm”.

Finns inte rekommendationer att ställa in

Att man ställer in mässan i Halland beror på att länet angränsar till Västra Götalandsregionen.

Det finns i nuläget inga allmänna rekommendationer att ställa in större evenemang, varför gör ni det ändå?

– Eftersom Folkhälsomyndigheten höjde risknivån och sa att de inte visste om det kommer komma rekommendationer, så vi tog det säkra före det osäkra, säger Ida Thorén Olsson.

Finns det inte en risk att ni bidrar till ökad oro när ni ställer in?

– Vi upplever redan att folk är uppskrämda genom alla de samtal och mejl som vi har fått. Jag känner mer att folk känner att vi tar ansvar. Det har med ungdomar och elever att göra, så det känns som rätt beslut.

Även i Borås skulle en UF-mässa ha hållits den 11-12 mars och också den ställs in.

I maj planeras ett SM för UF-företagare att hållas, och gällande det finns ännu inget beslut att ställa in. Ida Thorén Olsson säger också att man kommer försöka hitta andra sätt att arrangera något för UF-företagen i Halland, till exempel kan det bli möjligt med digitala tävlingar istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet