Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att leva med de här tankarna får mig att vilja gråta varje dag, det är en konstant oro, säger Yuliia Solokha. Foto: Jennifer Sandberg

Ukrainska Yuliia får inte vård: ”Jag är rädd att det är cancer”

Uppdaterad
Publicerad

Yuliia Solokha, 24, i Halmstad är asylsökande från Ukraina. I somras sökte hon vård för utebliven menstruation, men eftersom hennes symptom inte anses akuta tar vården inte emot henne. Nu är hon mycket orolig för sin hälsa.

Det var i juli förra året som Yuliia först sökte vård för sin uteblivna mens. Sedan dess har hon varit runt på olika vårdcentraler, en kvinnoklinik och sjukhuset i Halmstad, men överallt fått beskedet att hon inte kan få hjälp.

Hon säger att hon aldrig har blivit erbjuden en undersökning eller ett samtal om sina symptom.

– Jag vill bara bli undersökt så att jag kan känna mig försäkrad om att det inte är något väldigt allvarligt, säger hon.

Yuliia är från Zaporizhzhya i Ukraina. Hon lämnade landet redan innan den storskaliga ryska invasionen för att flytta till sin svenska partner, som hon nu bor tillsammans med i Halmstad.

Se Region Hallands chefläkare Anders Åkvist svara: ”Vi följer de nationella riktlinjerna”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns en tydlig vägledning angående vilken vård asylsökande har rätt till”, säger chefläkare Anders Åkvist. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Ukrainamottagandet i Halland

I Halland finns totalt 929 ukrainska krigsflyktingar.

Antal per kommun:

Halmstad: 301

Kungsbacka: 209

Falkenberg: 137

Varberg: 177

Laholm: 71

Hylte: 34

464 personer bor på kommunalt boende.

412 personer har eget boende.

43 personer i Migrationsverkets anläggningsboende

Siffran anger lägesbilden den 31 januari 2023.

Statistiken baseras på inskrivna personer hos Migrationsverket som beviljats skydd enligtmassflyktsdirektivet. Personer som flyttat vidare till andra län efter att ha mottagits i Halland ingår inte.

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.