I klippet hör du kritiken gentemot vaccinkravet i Hylte från undersköterskan Mirljinda Mehmeti och Kommunal-representanten Katrin Karlsson. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Undersköterskan om Hyltes förslag på vaccinkrav: ”Borde vara upp till var och en”

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Hylte kommun vill införa vaccinkrav för vård- och omsorgspersonalen. Nu reagerar fackförbund och medarbetare mot förslaget som ska vidare för beslut nästa vecka.

Se i klippet varför ovaccinerade undersköterskan Mirjlinda Mehmeti och Kommunals företrädare Karin Karlsson tycker att förslaget om vaccinkrav är en dålig idé.

Beslut ska tas den 28 oktober, men Kommunal kritiserar att de inte varit involverade i processen och att arbetsgivaren inte gjort riskbedömningar och åtgärdsplan.

Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande, uppger i en skriftlig kommentar att fackföreningen har fått komma till tals i en MBL-förhandling och att omsorgsnämnden kommer göra riskbedömningar och åtgärdsplaner efter att förslaget varit uppe i kommunstyrelsen.

Vad tycker du om vaccinkrav för omsorgspersonal?

Pinnat inlägg

Tack för er medverkan! På återhörande.

Pinnat inlägg

Paul • Snälla SVT, genom att öppna upp för en diskussion kring ämnet bidrar ni till splittring och misstro. Ni bör åtminstone förklara vad som står i Sveriges grundlag så att folk förstår problematiken.

Hej Paul!

I Sverige är alla vaccin frivilliga - så även vaccinationen mot covid-19.

En arbetsgivare kan inte tvinga sin personal att vaccinera sig eftersom det i Sverige finns ett skydd i grundlagen mot påtvingade medicinska ingrepp. Men arbetsgivaren kan under vissa förutsättningar behöva göra förändringar i vissa verksamheter för att förhindra smittspridning, skriver SKR.

Anna • Den här häxjakten på ovaccinerade kommer att gå till historieböckerna! Många glömmer att även vaccinerade sprider smitta.

Gerd Svensson • absolut att de ska vara vaccinerade
för patienternas / vårdtagare mfl skull, de ska ju kunna vara säkra

Barbro • Självklart skall alla som arbetar i vården vara fullvaccinerade

Rana • Jag tycker att vaccination ska vara frivilligt och att man ska inte tvinga folk till vaccination .De som är vaccinerade ska fortfarande smitta andra och bli smittade också .

Pernilla. • Visst, upp till var och en att vaccinera sig.
Men då behöver ni inte arbeta inom vården.
Utsätta patienter och kollegor för smitta.Är det vad ni vill.

Ar • förstår inte varför vaccinerade är rädda. fungerar inte vaccinet?

Hejsan!

Vaccinet skyddar inte hundra procent, men ifall du blir sjuk och samtidigt är vaccinerad blir symptomen lindrigare. Detta enligt Folkhälsomyndigheten.

Linnéa • Omsorgspersonal ska absolut vara vaccinerade!

Tack för era kommentarer! Nu stänger vi chatten för den här gången.

Henrik • Bra beslut för att skydda de äldre! I Uddevalla har de ovaccinerade vårdanställda kvar samma lön men med andra arbetsuppgifter? Vi som betalar skatt i Uddevalla kommun är de som borde tyckas synd om.

claudine Bordereaux • Det är rimligt. Det är för allas trygghet.
Varför en sån räddsla för att vaccinera sig?
Vi befinner oss i en svår situation och alla borde ta sitt ansvar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.