Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan får du se mejlet som skickats ut till 200 kommuner samt höra hur Halmstads kommun hanterade det. Foto: SVT/Halmstads kommun

Uppgav sig vara elever – fick ut känsligt material

Uppdaterad
Publicerad

Genom att uppge sig för att vara elever som gör ett skolprojekt begärde en eller flera personer ut information om säkerhetspersonal i över 200 kommuner. Halmstads kommun är en av kommunerna drabbats.

– Om det är någon med ont uppsåt är det här naturligtvis allvarligt, säger Patrik Svedenskiöld, säkerhetsstrateg på Halmstads kommun.

En majoritet av de kommuner som fått mejlen ska ha svarat på dem, trots att den skola som eleverna sade sig studera på, inte finns.

Troligtvis handlar det om informationsinsamling inför framtida phisingattacker. Först med att berätta om de skumma mejlen var P4 Örebro.

Mer om hur Halmstads kommun går vidare med händelsen berättar Patrik Svedenskiöld, säkerhetsstrateg på Halmstads kommun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.