Foto: SVT

Uppror på Mjellby Konstmuseum

Uppdaterad
Publicerad

För 50 år sedan var halmstadbon Hardy Strid en av de ledande gestalterna inom konströrelsen Bauhaus Situationiste. Gruppen ville att betraktaren själv skulle skapa konst och vara mer lekfull. Det blev en föregångare till punken. Nu pågår en utställning om gruppen på Mjellby konstmuseum.

Den skandinaviska versionen av Bauhaus Situationiste hade sitt säte på gården Drakabygget mellan Halland och Skåne under 60- och 70-talet. Det var en nyskapande grupp som vände sig emot sina föregångare och inspirerade efterkommande. Parollen var ”oenighet ger styrka”. De var vänsterorienterade och vände sig emot konsumtionssamhället.

– Jag tror att de ville förändra världen och ifrågasatte den politik som man hade på 50-talet. De ville ha ett tillåtande och mer humant samhälle, säger Annelie Tuveros, chef på Mjellby konstmuseum.

Ville förändra

Hon menar att gruppen även ville förändra konsten och ansåg att dadaisterna och surrealisterna inte varit tillräcklig radikala.

– De ville att konsten skulle spela en annan roll i vardagen, säger Annelie Tuveros.

Utställningen behandlar perioden 1960-1975. Situationisterna skulle komma att inspirera efterkommande.

– Strax efter 1975 så uppstår ju punkrörelsen. Flera av frontfigurerna var jättestarkt influerade av situationisterna, säger Anneli Tuveros.

Även dagens performancekonst och graffiti kan härledas tillbaka till situationisterna menar Anneli Tuveros. Gruppen tog över det offentliga rummet med sin konst och ville att alla skulle skapa.

– De ville få med betraktarna och påverka rent politiskt. Till exempel gjorde de en jättestor utställning i Köpenhamn där besökarna kom till ett tomt rum. Det fanns bara färg och material för att börja skapa. Under den veckan skapades utställningen av betraktarna, säger Annelie Tuveros.

Insåg tidigt medias makt

Konstgruppen var  tidiga med att inse medias makt och hur de skulle ta medial plats. Speciellt ett av påhitten skapade uppståndelse.

– Man kapade av huvudet av Den lille Havfrue i Köpenhamn helt enkelt, säger Annelie Tuveros.

När det mediala pådraget var som störst hade gruppen en utställning på Varbergs fästning. En man kom simmade från havet med ett huvud och skapade ytterligare uppståndelse.

– Jag tror de hade varit enormt bra på sociala medier och veta hur de skulle göra för att skapa ”buzz”. De var lite före sin tid tänker jag, säger Annelie Tuveros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.