Richard Mortenlind är utbildningschef på Laholms kommun. Foto: Arkiv

Utbildningschefen: ”Det är inte rimligt”

Publicerad

Richard Mortenlind som är utbildningschef på Laholms kommun har förståelse för att föräldrarna känner oro över att dagbarnvårdarna försvinner. Samtidigt tycker han att kommunen fullföjt sitt samhällsuppdrag genom att på kort tid kunnat erbjuda föräldrarna andra alternativ.

Orsaken till att de båda dagabarnvårdarna försvinner från Vallberga beror, enligt Richard Mortenlind, på att de har valt att övergå till andra tjänster inom Laholms kommun.

– När den ena övergår till tjänstgöring inom en annan del av barn-och ungdomsverksamheten går det inte att driva den andra dagbarnvårdarverkamheten vidare. En dagbarnvårdare täcker helt enkelt inte vistelsetidsbehovet för en barngrupp, säger han.

Håller inte med om framförhållningen

Har har, tillsammans med sina kollegor, haft möte med de berörda föräldrarna. Richard Mortenlind framhäver att han har full förståelse för att man som förälder blir upprörd och känner oro när ens barn inte längre kan bibehålla en barnomsorgssituation som man tycker har fungerat väl.

– Men vi har inget annat val än att erbjuda barnomsorg alternativt förskoleverksamhet. Och det har vi gjort fullt ut, säger han.

Richard Mortenlind håller dock inte med om att kommunens framförhållning varit dålig gentemot föräldrarna i Vallberga.

– De fick möjlighet att göra ett val för flera veckor sen. De har varit medvetna om de alternativ vi erbjudit, säger han.

Krympande verksamhet

Föräldrarna säger att de ville veta ett år i förväg. Vad säger du om det?

– Nej, det är inte rimligt. Den världen lever vi inte i. Alla som följer med i diskussionen om vårt behov av förskoleplatser i Laholms kommun vet om att vi har en oerhört ansträngd sitaution. Trots det har vi lyckats få fram ett antal platser att erbjuda föräldrarna utifrån det unika behov som uppkommit på kort tid, svarar Richard Mortenlind.

Han tillägger att Laholm under många års tid haft en krympande dagbarnvårdsverksamhet där fler och fler försvunnit. Dessutom finns det ingen kö.

Men hur går det ihop med att det råder platsbrist på förskolorna?

– Att man efterfrågar förskoleplatser och inte platser hos dagbarnvårdare, svarar Richard Mortenlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.