Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att höra Åsa Montan, kommunikatör på Hem, berätta hur utsläppen har kunnat ske. Foto: SVT

Utsläpp av tungmetaller i Nissan har pågått i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Utsläppet av stora mängder processvatten med tungmetaller i Nissan i somras var bara ett av många tidigare utläpp. Det rapporterar Hallandsposten under torsdagen. Totalt handlar det om 166 överträdelser de senaste fem åren.

I september avslöjade Hallandsposten att omkring en miljon förorenat vatten läckt ut i Nissan. Utsläppet kom från Kristineheds avfallsanläggning i Halmstad och berodde på ett felaktiga filter.

Hallandsposten har nu kartlagt det kommunala bolaget Halmstads Energi och Miljös tidigare överträdelser. Vid flera fall har höga halter av flera olika tungmetaller släppts ut i Nissan. Totalt rör det sig om 166 överträdelser under fem års tid och vid en del ärenden handlar det om flera gånger högre halter än vad HEMs miljötillstånd tillåter. Vid ett tillfälle förekom blyhalterna i vattenutsläppen som var 26 gånger högre än riktvärdet.

I klippet berättar Åsa Montan, kommunikatör på Hem, vad utsläppen beror på och hur de ska åtgärda problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer