• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Några av fakturorna till Varbergs bostad. Till höger Ulf Hofstedt, vd för Varbergs bostad.

Varbergs bostad köpte vägsalt för 960 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs bostad köpte sju ton issmältningsmedel till överpris av svartlistade företag. Uppdrag granskning har tittat närmare på hur vaksamma kommunerna är med svenska skattemedel.

Det kommunägda bolaget Varbergs bostad köpt näst mest vägsalt i landet. Sju ton tillsammans till ett värde av totalt över 960 000 kronor, ett överpris enligt Uppdrag granskning.

– Det är beklagligt och helt fel att något sådant här får hända, säger Ulf Hofstedt, vd för det kommunala bostadsbolaget Varbergs bostad.

Ulf Hofstedt tillträdde sin post 2010 men det var först när Uppdrag granskning begärde ut fakturor nyligen från Varbergs bostad som han fick kännedom om vilka summor det kommunala bostadsbolaget betalat till företaget.

På handelns varningslista redan 2011

Totalt har 216 kommuner och 140 kommunala bolag handlat av företaget, däribland Varbergs kommun och Varbergs bostad.

Det handlar om fem företag med samma ägare: Universal Solutions Sweden AB, Royal Chemical Industries AB, Millennium Computer Systems AB, Interpoly Chemicals AB och Genlite Search AB.

De första bolaget hamnade på handelns varningslista redan 2011. De andra bolagen sattes upp på listan åren därefter. Det sista våren 2016. Trots det fortsatte flera kommuner/bolag att handla av dom så sent som under 2017.

Svenska kommuner har köpt varor för över 55 miljoner mellan åren 2004 – 2017 då företaget begärde sig själv i konkurs. Ett överpris på 50 miljoner jämfört med vad varorna borde ha kostat skattebetalarna.

Informerat styrelsen

Varbergs bostad slutade dock att handla från företaget 2012 när en ny chef för fastighetsförvaltningen anade ugglor i mossen och stoppade inköpen. Men vd Ulf Hofstedt fick ingen information då.

– Det är först nu som vi förstått hur stor den här härvan är. Efter att UG begärde ut fakturorna har jag informerat styrelsen om saken, säger vd Ulf Hofstedt.

Enligt Ulf Hofstedt har Varbergs bostad helt andra rutiner och datasystem i dag för att upptäcka felaktiga fakturor och upphandlingar sköts genom ramavtal, inte gentemot enskilda företag.

Kan du garantera att ni inte råkar ut för något liknande idag?

– Nej, det kan ingen göra. Det är svårt att skydda sig för allt, säger Ulf Hofstedt.

Uppdrag granskning sänds onsdag kväll klockan 20 i SVT1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.