Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör David Sandrén (M) om hur Varbergs kommun ska skydda förskolebarnen från solen. Foto: Peter Osterberger/SVT

Varbergs kommun om förskolornas brist på solskydd: En ögonöppnare

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla förskolor i Varberg brister i solskydd för barnen. För att komma till rätta med problemet ska permanenta solskydd köpas in till kommunens förskolegårdar, bland annat pergolor och solsegel.

– Det är viktigt att vi gör åtgärder här och nu, säger David Sandrén (M), ordförande för Förskole- och grundskolenämnden.

Det var under år 2021 som Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genomförde en inspektion av cirka sextio förskolor i Varbergs kommun, såväl kommunala som privata. Av dessa fick över femtio förskolor anmärkningar.

Hör kommunen berätta mer om hur de vill ta tag i problemet med bristande solskyddsanpassning på förskolor runtom i Varberg.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Därför behöver barn skugga på skolgården – se svaret från forskaren Peter Pagels:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför behövs det och hur kan det utformas? Här svarar forskaren Peter Pagels på tre frågor om solskydd på förskolor. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet