Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar vårdarens advokat Mats Dahlgren hur hans klient ser på åtalet. Foto: SVT/Marcus Alakangas

Vårdarens advokat i fallet med Dick Nord: ”Ansvaret för händelsen ligger på arbetsledningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var lågmäld stämning i rättegångssalen på Varbergs tingsrätt under tisdagen när Dick Nords tidigare vårdare, vid ett av stiftelsen Hultagårdens boende i Göteborgsområdet, stod inför rätta misstänkt för ofredande mot honom.

Enligt åtalet ska en 27-årig man som var en av vårdarna vid boendet ha lagt en saccosäck över Dick Nord som har en autismdiagnos och sedan tryckt ner den med knäna mot bröstkorgen.

Vårdaren menar att det är direktiv som kommit från ledningen att använda saccosäcken för att hindra att Dick skadade sig själv eller andra. Han nekar dock till att han ska ha satt sig på den utan menar att han enbart har använt händerna.

Ska ha påverkat Dicks mående

Ett av bevisen mot vårdaren är en ljudfil som spelades upp i rättegångssalen. Den tilltalade säger dock att han inte är säker på att det är hans röst på ljudfilen.

I ett vittnesförhör i rättegångssalen så uppger en anhörig att händelsen ska ha gjort Dick mer utåtagerande och aggressiv och att han ska ha fått ett ökat självskadebeteende.

I klippet får du höra den tilltalades advokat Mats Dahlgren och Dick Nords målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz och deras olika inställningar till åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Dick

Mer i ämnet