Hårt tryck på personalen och långa väntetider för patienterna. Therese Mårtensson, distriktsläkare och verksamhetschef för Läjeskliniken, berättar hur patienttrycket påverkar vårdcentralen i Träslövsläge i Varbergs kommun. Foto: SVT

Flera vårdcentraler vill ha listningsstopp för nya patienter

Publicerad

Flera privata vårdcentraler i Halland upplever ett så högt tryck att de vill se ett listningsstopp för nya patienter, visar SVT:s rundringning. En av dem är Läjeskliniken i Varbergs kommun. Där upplever man att patienttrycket påverkar arbetsmiljön negativt och skapar längre väntetider.

Totalt fem privata vårdcentraler i Halland som SVT har pratat med upplever ett så högt patienttryck att de skulle vilja ha rätt att införa ett listningstopp för nya patienter.

Det har gått ungefär åtta månader sedan Läjeskliniken krävde att få införa ett listningsstopp för nya patienter, något som Region Halland fortfarande säger nej till. Även Neptunuskliniken i Varberg, Söndrumskliniken i Halmstad och Viktoriakliniken i Halmstad vill se en möjlighet att stoppa listningen av nya patienter tillfälligt, visar SVT Nyheter Hallands rundringning.

Neptunuskliniken: ”Går inte att nyanställa”

På Neptunuskliniken fungerar akuttiderna och planerade besök fortfarande bra, men det har blivit längre väntetider i telefon, enligt Sverker Nilsson, läkare och verksamhetschef för Neptunuskliniken.

– Vi skulle drömma om att ha ett listningsstopp, säger han.

För att lösa situationen jobbar de anställda läkarna fler timmar.

– Det går inte att hitta läkare att nyanställa. Hälsovårdande arbete har vi inte tid för över huvud taget. Varberg skulle behöva en till vårdcentral, säger Sverker Nilsson.

Viktoriakliniken: ”Finns ingen tid för reflektion”

På Söndrumskliniken ökar väntetiderna och man har fler patienter per läkare än vad man anser är rimligt, enligt allmänläkaren Mats Rydberg.

Från Viktoriakliniken i Halmstad skriver Mikael Lundborg, läkare och verksamhetschef, i ett mejl att ”det ökade trycket senaste åren påverkar oss. Det finns inte några andningspauser i programmet, ingen tid för reflektion”.

I videon ovan berättar Therese Mårtensson från Läjeskliniken om hur patienttrycket påverkar patienter och personal . Där svarar hon också på frågan om var patienterna ska ta vägen om vårdcentralerna skulle få rätt att neka patienter.

Och så här svarar Region Halland:

Regionen säger nej till listningsstopp på vårdcentraler 

Vårdcentralerna som kräver listningsstopp

  • Läjeskliniken (Varberg)
  • Neptunuskliniken (Varberg)
  • Söndrumskliniken (Halmstad)
  • Viktoriakliniken (Halmstad)
  • Husläkarna Varmbadhuset (Varberg)

Hade tillfälligt listningsstopp 2018

Redan i början av 2018 upplevde Läjeskliniken ett för högt patienttryck. Då godkände Region Halland tre månaders stopp för nya patienter att lista sig där och på två andra privata vårdcentraler i Varberg. I maj 2019 ökade patienttrycket fortfarande och Läjeskliniken ansökte om ett nytt listningsstopp. Men då sa Region Halland nej.

Dina rättigheter som patient i Halland

  • Samma dag som du söker hjälp har du rätt att få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen via telefon eller besök.
  • Inom tre dagar har du som kontaktar primärvården rätt till en medicinsk bedömning, bedömningen kan göras av en läkare eller av annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.
  • Inom 60 dagar har du rätt till besök inom den planerade specialiserade vården. (Inom 90 dagar gäller i Sverige i stort.)
  • Efter beslut om behandling, till exempel operation, har du rätt att få detta inom 60 dagar. (Inom 90 dagar gäller i Sverige i stort.)

Källa: Region Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.