Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns risk för vårdskador”, säger Juliska Tot Wikström på Vårdförbundet Halland. Foto: SVT

Vårdförbundet larmar: ökning av överbeläggningar i halländska vården

Uppdaterad
Publicerad

Juli månad innebär ofta utmaningar för vården. Nu slår Vårdförbundet larm efter en ökning av överbeläggningar som skett det senaste året på Region Hallands sjukhus.

– Risken för vårdskador och till och med dödsfall ökar, säger Margot Kamruddin, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

I förhållande till vårdplatser har Halland tredje lägst antal överbeläggningar. Men regionen har ändå haft en ökning med 59 procent de senaste tolv månaderna, enligt siffror från SKR som vårdförbundet sammanställt.

– Överbeläggningar innebär att patienter tvingas vänta orimligt länge på att få vård, utlokaliseras till andra avdelningar och att de inte får hjälp av rätt kompetens i tid, säger Margot Kamruddin, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

Störst problem i juli

Enligt fackföreningen är juli vanligtvis den månad då sjukvården har störst problem med överbeläggningar.

– Ansvaret vilar tungt på regionen för överbeläggningarna. Att patienter och personal tvingas stå ut med detta kaos varje sommar beror ju inte på att det saknas sjukhusrum, sängar eller operationssalar utan på att vare sig regionen eller kommunerna lyckats säkra tillräckligt mycket legitimerad personal att bemanna hälso- och sjukvården, säger Margot Kamruddin.

Starta klippet för att se Vårdförbundet berätta mer om risker och se regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) berätta om bakomliggande orsaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.