Vårdnadstvist i Varberg anmäld till JO

Publicerad

Ett uppmärksammat vårdnadsärende i Varberg, där en pappa tilldelats vårdnaden om ett barn trots att han dömts för att ha misshandlat mamman, kan nu bli ett fall för Justitieombudsmannen. Detta efter att en anmälan gjorts av en privatperson.

Det är Socialnämnden och Socialförvaltningen i Varbergs kommun som JO-anmälts. Anmälaren skriver att de uppgifter om fallet som framkommit i media ”kan tyda på att allvarliga rättsövergrepp begåtts.”

Socialförvaltningens utredningen låg till grund när tingsrätten, i avvaktan på ett slutgiltigt beslut, gav vårdnaden till pappan. Utredningen har kritiserats. Bland annat uppgiften om att mamman ska ha hållit barnet från pappan. I en hemlig inspelning säger utredaren:

– Om jag har använt fel ord, så beklagar jag det.

Mamman har också anklagat pappan för att ha misshandlat henne och barnet, som inte är i skolåldern. Men socialtjänsten trodde inte på mammans uppgifter. Pappan har sedan mot sitt nekande dömts i tingsrätten för att ha misshandlat mamman. Domen är överklagad till hovrätten.

Personen bakom JO-anmälan säger sig inte ha någon koppling till vårdnadstvisten. Anmälaren ska ha ”reagerat på de rent häpnadsväckande uppgifter som media har redovisat.”

Enligt Sveriges Radios Ekot, som var först med att rapportera om vårdnadstvisten, har pappan fortfarande ensam vårdnad och i slutet av mars ska fallet upp för slutgiltig dom i tingsrätten angående vårdnaden.

Pappans advokat har kommenterat Ekots avslöjande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer