Till vänster syns vargen i Spenshult på onsdagen. Enligt länsstyrelsen kan vargen ha rört sig i södra Sverige ett tag. I december kom rapporter om varg i södra Halland. Därefter i Skåne och så norrut i höjd med E4 i Skillingaryd. Förra veckan såg vargen i Gislaved, Kungsäter och Okome. Foto: Andreas Sjölander

Varg simmade i Nissan

Uppdaterad
Publicerad

En varg sågs på onsdagsförmiddagen springa längs Nissastigen i höjd med Spenshult. Senare sågs vargen simma över Nissan. Allt pekar på att det rör sig om samma varg som vandrat runt i södra Sverige en längre tid. Och beteendet sticker ut, enligt länsstyrelsens expert.

Trafikverket gick på onsdagsmorgonen ut med en varning om att vargen rörde sig längs med väg 26 norr om Oskarström och flera privatpersoner har hört av sig till länsstyrelsen.

– Vi har fått rapporter om att vargen försökt ta sig bort från vägen genom ett viltstängsel utan att lyckas. Efter upprepade försök sprang den tillbaka upp i ett skogsområde i anslutning till Spenshult. Senare kom ytterligare ett meddelande där någon sett vargen springa över väg 26 och simmat över Nissan för att sedan försvinna in i skogen söderut, säger Martin Broberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

Varg i Halland

Efter att ha tittat på bilder och filmklipp råder det inga tvivel om att det är en varg, enligt Martin Broberg. Senast i fredags rapporterade SVT Nyheter Halland om att en varg setts vandra längs vägen i Okome söder om Ullared och dagen före. Martin Broberg menar att allt tyder på att det rör sig om samma varg.

Läs mer: Varg vandrade med bilar utanför Ullared

En varg på vägen in mot samhället Okome söder om Ullared. Foto: Privat

– Tiden mellan observationerna och sträckan däremellan talar för att det är samma varg. Det som är ovanligt är att vargen rör sig längs vägar som är så trafikerade.

Lång vandring genom södra Sverige

Det är heller inte första gången den här vargen setts i länet. Det kan röra sig om den varg som sågs i höjd med Simlångsdalen i december förra året och i Torup i januari.

Julia Johnsson, 20, fångade en varg på bild i Böke utanför Torup. Foto: Julia Johnsson / Privat

Rapporter visar att den vargen vandrade söderut till Skåne för att sedan vända mot Småland och Skillingaryd. Uppgifter säger att den setts i höjd med Gislaved och slutligen Kungsäter och Okome förra veckan och så Spenshult under onsdagen.

Läs mer: Julia, 20, fotograferade varg i Torup

– Beteendet är inte alldeles nytt för oss utan vi råkar ut för det årligen. Det handlar nästan alltid om unga hanar som vi kallar för vandringsvargar. När de är könsmogna blir de utkastade från familjen och ger sig ut i livet med målet att hitta en ledig hona. I södra Sverige finns inga honor så den här vargen kommer att springa och leta tills han tröttnar och vänder hem till Mellansverige.

Läs mer: Hon fångade varg på film

Varför finns det inga honor i södra Sverige?

– Honorna vandrar inte så långt som hanarna. Honorna letar först och främst efter en plats där de kan slå sig ner och få ungar. Det är därför vargkoncentrationen är störst i Mellansverige.

Hur tror du att vargen som setts i södra Sverige kommer att vandra nu?

– Jag hoppas att den så småningom hittar tillbaka. Så länge den inte ställer till med något så kommer vi inte att jaga runt efter den. Vargen får lov att röra sig i södra Sverige, avslutar Martin Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet