”Om man är öppen kan det ge en upplevelse man inte glömmer” säger Tommie Haglund om festivalen i hans namn. Foto: Anders Gustafsson

Världsberömda musiker samlas i Halmstad

Publicerad

Tommie Haglund festival – så heter det konstmusikevenemang som i helgen, med start på fredagskvällen, sätter ljus på tonsättaren och Halmstadbon Tommie Haglunds musik. En för Halmstad unik sammankomst med flera internationella och världsberömda solister.

– Det har aldrig någonsin i Halmstads historia funnits så många inom konstmusikfältet samlade på en och samma gång. Och framför allt kommer de att spela musik av en tonsättare som bor i stan och som fått en sal uppkallad efter sig, säger Tommie Haglund.

– Det är inte klokt egentligen. De är så snälla mot mig här i stan, fortsätter han.

Under festivalen kommer 15 av Tommie Haglunds verk att framföras av solister från hela världen; bland andra den klassiska gitarristen John Mills violinisten Ilya Kaler.

Inviger ny konserthall

Festivalen hålls i samband med invigningen av den nya konserthallen på Kulturhuset Najaden där det blir en stor invigningskonsert med Helsingborgs symfoniorkester på söndagen.

Intresset för festivalen är stort även utomlands och kritiker från bland annat Polen och England kommer att bevaka evenemanget

– Jag har lyckats dra till mig jättemycket folk. Det är helt otroligt faktiskt, säger Tommie Haglund.

Hur skulle du själv beskriva din musik?

– Det finns ju ett stråk av mörker men också ett ljus. Man klarar sig alltid i slutet. Niklas Lindbland beskrev ett stycke som väldigt mörkt men som mot slutet är musik som kan trösta ett barn. Och det är det jag vill att de som kommer till festivalen ska kunna känna, de ska kunna känna tröst i musiken.

Tommie Haglund-festivalen pågår mellan den 19 och 21 okotber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.