Michael Grevholm från Veinge har fiskat i Lagan sedan 70-talet. Han menar att vattennivån aldrig varit så hög som den är nu. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Vattenflödena stoppar inte Lagans fiskepremiär

Uppdaterad
Publicerad

Det höga vattenflödena sätter inte stopp för fiskepremiären på öring och lax som inleddes under söndagen i Lagan. Däremot är förutsättningarna inte som de brukar vara.

– Det är lite mer svårfiskat med tanke på det höga vattnet. Det blir problematiskt att få ner dragen. Fisken står nämligen vid botten med tanke på temperaturen. Så man får ha ganska tunga drag, förklarar Lars-Ove Hansson, vice ordförande för Lagans laxfiske.

Han tillägger att det är strömt och det finns många platser där de som fiskar inte kan vada ut.

Avloppsvatten påverkar inte

– Man får stå på land istället. Det tar nog veckor innan vattnet sjunker undan, säger Lars-Ove Hansson.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om att Laholmsbuktens VA pumpar ut avloppsvatten i Lagan. Men Lars-Ove Hansson tror inte det påverkar fisket.

– Sen är det är ju såklart inte bra att det hamnar i havet, understryker han.

Ingen nedgradering

Enligt SMHI kvarstår klass 2-varningen i Lagan under söndagen. Det är risk för höga vattenstånd i havet, vilket leder till att det bromsar upp nedströms.

– I morgon ser vi över det igen. Har havet dragit sig undan finns det chans att nedre delen av Lagan nedgraderas. Prognoserna pekar åt rätt håll, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI.

Nedre delen av Lagan innebär sträckan mellan Ängabäck och havet.

Michael Grevholm har fiskat i Lagan sedan 70-talet. I klippet hör du honom prata om situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.