Foto: TT

Vattentemperaturen stiger – Ringhals 2 tas ur drift

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Ringhals bestämt sig – havsvattnet är för varmt och fungerar därför inte som kylning till Ringhals 2. Därför tas reaktorn nu ur drift.

– Vi följer temperaturutvecklingen och beräknar att kunna återstarta sent på fredag, säger Claes-Inge Andersson, stf kommunikationschef Forsmark och Ringhals.

Han berättar att reaktorn stängs av för att kunna bibehålla de säkerhetsmarginaler som finns och menar att det varma vattnet ännu inte har inneburit någon risk. Redan under måndagskvällen var tanken att Ringhals 2 skulle tas ur drift, men när vinden vände och havstemperaturen sjönk beslutades att reaktorn istället skulle gå på halvfart.

– Bedömningen nu är att det kommer ligga mer stadigt något dygn på 25-gradersnivån och därför har vi valt att stänga av anläggningen, säger Claes-Inge Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.