Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hunden Märta dödades av ett vildsvin i en trädgård i Onsala. Foto: TT / Privat

Hunden Märta höggs ihjäl av vildsvin: ”Helt besinningslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan och oron över vildsvin växer nu i halländska Onsala, söder om Göteborg. Detta efter händelsen den gångna helgen där den gamla hunden Märta attackerades och dödades av ett vildsvin i en trädgård. Familjen som Märta levt med blev vittnen till händelsen:
– Vildsvinet högg sina betar i hunden, säger Josefine Palangi Sjöstrand, som passade hunden åt sin mamma.

Under söndagskvällen släppte Josefine Palangi Sjöstrand ut den 16 år gamla taxen Märta i sin trädgård och återvände in. Hon passade Märta, som är hennes föräldrars hund. Efter några minuter såg Josefine sin man vända sig om inne i huset och börja skrika.

– Vi ser båda att vildsvinet hugger sina betar i hunden, säger Josefine Palangi Sjöstrand.

– De är ungefär fem meter från husväggen och min man rusar ut och försöker få bort vildsvinet.

”Hon var helt försvarslös”

Vildsvinen flyttade på sig, men gömde sig en bit bort i ett buskage. När paret hittar Märta hade hon huggskador i munnen och buken. De tog med hunden till veterinären, men hon gick inte att rädda. Märta tvingades att avlivas.

– Det var ren skräck och ilska när vi kom ut. Det var fruktansvärt, hon var helt försvarslös. Hon var döv och nästan blind, säger Josefin Palangi Sjöstrand.

– Hon kan inte ha jagat vildsvinet, utan måste ha gått där i sin egna lilla värld och plötsligt har det hänt.

Josefine Palangi Sjöstrand såg hunden attackeras av vildsvinet Foto: SVT

Många i Onsala vittnar om rädsla för vildsvinen

SVT Nyheter Väst har under våren berättat om att vildsvin skapar stor oro i Onsala. Det är många där som har vittnat om att det blir allt vanligare att vildsvinen tar sig in i trädgårdar och förstör. Josefin Palangi Sjöstrand menar att ilskan är stor i området.

– Många i Onsala är upprörda och rädda. Jag har inte känt mig orolig tidigare, men jag har känt mig irriterad. Det här var ett nytt beteende vi inte kunde förutse. Jag trodde aldrig att de skulle göra sådana här saker.

Kungsbacka kommun är högst medvetna om problemen med vildsvinen i Onsala. Däremot menar kommunen att vildsvinen är här för att stanna. Inblandade menar att de är begränsade av lagstiftningen.

– Vi sitter lite bakbundna. Vi är små markägare och har bara jakträtt inom våra marker. Vi blir låsta av att vi inte kan ta in jägare på privatägd mark. Inte utan tillstånd, säger kommunekologen Hanna Ångman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer