Kungsbacka kommun bemöter invånarnas oro gällande de närgångna vildsvinen. Foto: TT/Privat

Vildsvinen här för att stanna – kommunen kommer inte åt dem

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Märta dödades av ett vildsvin i söndags och många i Onsala är arga över situationen med vildsvinen. Nu menar kommunen att de inte kan få bort vildsvinen.

Den 16 år gamla taxen Märta höggs i söndags ihjäl av en galt i en trädgård i Onsala i Kungsbacka kommun. Inblandade personer beskriver händelsen som ”ren skräck”. Nu bemöter Kungsbacka kommun oron och rädslan som sprider sig.

– Det är en obehagskänsla även för oss att vi har invånare som är oroliga och rädda. Vi vill inte att det ska hända något, säger Hanna Ångman, kommunekolog på Kungsbacka kommun.

– Det blir stora problem när det är mycket vildsvin på fel plats. Vi räknar med att det finns ett 50-tal som hamnat på fel sida Onsalavägen.

Hur ser du på att en hund dödades i en trädgård?

– Jag tror att det svinet förmodligen inte var riktigt okej. Det kan ha varit ett sjukt eller skadat vildsvin. Jag tror inte jag har hört talas om vildsvin som har gjort så förut, det kan inte ha varit ett vildsvin som mår bra.

Vildsvinen här för att stanna

Kommunen använder sig av två åtgärder för att stoppa vildsvinen från att ta sig in trädgårdarna. Dels handlar det om att skyddsjägarna anordnar drev, där vildsvinen pressas upp tillbaka till skogen och dels om samverkansjakt där jägare skjuter av så många vildsvin som möjligt.

– Vildsvinen kommer inte att försvinna. Det handlar helt enkelt om att vi vill försöka att begränsa dem.

Känner sig begränsade av lagstiftningen

Kommunen ser det som att de inte har möjlighet att få bort vildsvinen helt .

– Vi sitter lite bakbundna. Vi är små markägare och har bara jakträtt inom våra marker. Vi blir låsta av att vi inte kan ta in jägare på privatägd mark. Inte utan tillstånd, säger Hanna Ångman.

– Vi kan inte vara överallt och vi är löjligt begränsade av lagar. Vi gör så gott vi kan, där vi kan.

Vad säger du till Onsalaborna som känner att kommunen sviker?

– Jag tycker nog att det är lagstiftningen som sviker i så fall. Jag vet att folk tycker att vi gömmer oss bakom paragrafer, men vad kan vi göra? Politikerna måste se över det här lite grann, säger Hanna Ångman.

Det är många som är rädda och inte tror på era råd, hur ser du på det?

– Jag förstår det. Man ska alltid ha respekt för vilda djur, men vildsvin är trots allt några som sällan skadar civila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin invaderar Västsverige

Mer i ämnet