Foto: SVT

Värt att se över försäkring mot vildsvinsskador

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vildsvinen breder ut sig över Västsverige blir det allt vanligare att de tar sig in i villaträdgårdar och bökar upp och gräsmattor i jakt på mat. Och det kan vara värt att se över sin hemförsäkring om man bor i ett område där det finns vildsvin.

Vissa försäkringsbolag ersätter inte alls vildsvinsskador i trädgården och på andra krävs det att man har tecknat en tilläggsförsäkring.

– Det är lite knepigt det där med vildsvin. Det kan bli väldigt stora skador i trädgårdar.

Vildsvin invaderar Västsverige

Kortfattat är svaret att du kan få ersättning ur hemförsäkringen om det normalt inte finns vildsvin där du bor. Om det däremot finns vildsvinspopulationer där så har du som fastighetsägare ett ansvar att skydda tomten med staket eller liknande, säger Daniel Claesson, pressansvarig på IF Försäkringar och tillägger att skydd mot vildsvin inte ingår i basförsäkringen utan endast i de utökade alternativen.

Och det finns möjligheter att skydda sin tomt från vildsvinen.

– Precis som hundar är de oerhört känsliga för ström. Rätt dragen är elstaket nästintill hundraprocentigt, säger Torkel Norling som är eftersöktjägare i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin invaderar Västsverige

Mer i ämnet