Vildsvinen förstör deras trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ser det mest ut som en åker. Tuva efter tuva på familjen Demierres gräsmatta i villaområdet Flabäck i Lindome är uppbökad.

Vid ena gaveln på den gula villan når spåren efter vildsvinens jakt på mat ända fram till husknuten och nu har Josephine Demierre tröttnat.

– Vi vill få kommunen att vakna, jägarna klarar inte det här själva, säger Heidi Johansson som bor i samma område.

Vildsvin invaderar Västsverige

Men det är ju inte kommunens villkor?

– Nej, men det är inte våra heller.

Josephine Demierre fyller i:

– De rör ju sig på kommunens mark och hade det varit andra skadedjur som hade gjort annan skada så hade kommunen säkert agerat.

Det har funnits vildsvin i trakterna kring Göteborg i omkring tio år, men det senaste året har de blivit allt fler. En stam finns i norr, utanför Rannebergen och Angered, men framförallt håller de till söder om staden mellan Askim och Lindome och där har de den senaste tiden börjat ta de sig in i villakvarteren.

Och problemet är uppmärksammat i kommunerna. Göteborgs stad har inlett samtal med intilliggande kommuner och markägare, bland annat med Mölndal där familjen Demierres trädgård ligger.

Rör sig på stora ytor

Magnus Strandberg som arbetar med viltförvaltning i Göteborgs stad menar att det är just samarbete över kommun- och markgränser som är nyckeln till en lyckad vildsvinsförvaltning. Ansvaret för jakten ligger nämligen på de enskilda markägarna, men i och med att vildsvin rör sig över stora ytor kan de skapa skador på en plats och sova många kilometer därifrån.

– Rent legalt är du bara ansvarig för din egen mark, men man måste försöka ha någon typ av solidarisk tanke i detta när man är så nära en stor tätort. Om några markägare, låt säga fem till sex kilometer ifrån tätorten, utfordrar och låter bli att skjuta vildsvin så kan vi få en oönskat stark stam.

Stor ökning av vildsvin

Söder om Göteborg har jaktlagen märkt av en stor ökning av vildsvin, men samtidigt har de också skjutit över hundra djur i området sedan i april.

Men ett problem är att det räcker med en ensam gris för att böka upp en gräsmatta och det är svårt att jaga de nattaktiva djuren på ett säkert sätt inne i tätorterna.

– Där man kan jaga i trädgården minskar man risken för angrepp. För det är kloka djur och de lär sig av sina misstag. Men det går inte att göra överallt, när det gäller jakten är säkerhetsperspektivet nummer ett, säger Torkel Norling som är eftersöksjägare i området.

– Det är ingen praktisk eller etisk genomförbar lösning att skjuta bort alla vildsvin här för det kommer att komma nya vildsvin och dessutom finns det riksdagsbeslut på att vildsvinen är en del av vår naturliga fauna.

Så människor kommer att få vänja sig vid att det finns vildsvin runt Göteborg?

– Ja, absolut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin invaderar Västsverige

Mer i ämnet